Politiek
KRO-NCRV

Oud-informateur Henk Kamp: 'Zo snel mogelijk het werk oppakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-informateur Henk Kamp: 'Zo snel mogelijk het werk oppakken'

Oud-minister en informateur Henk Kamp denkt dat het formatieproces zo snel mogelijk hervat moet worden. Dat zegt hij in Spraakmakers. "Het helpt niet als er nu een debat plaatsvindt over de dingen die zijn misgegaan", aldus Kamp.

"De verkenningsfase dient zich niet voor een debat in de Tweede Kamer", vervolgt Kamp. De VVD’er erkent dat het vertrouwen in de politiek door de blunder van verkenner Ollongren geschaad is, maar toch moet hier volgens hem zo snel mogelijk "overheen gestapt" worden.

Volgens Kamp is het genoeg dat het verkennersduo is opgestapt en dat er met Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD), een nieuw duo is. Zij moeten er zo snel mogelijk voor zorgen dat er een informateur komt. "Als dat proces goed verloopt, dan komt het vertrouwen terug", denkt Kamp.

Lucht klaren

Volgens politiek journalist Leonard Ornstein is het formatieproces gestoeld op vertrouwen en is dat nu geschaad. "Er is hier wel iets ernstigs gebeurd", zegt hij over de gefotografeerde aantekeningen van Ollongren. "Hier moet eerst een goed debat over plaatsvinden om de lucht te klaren."

Informeel figuur

Volgens hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'eert blijkt dat de oude verkenners met andere zaken bezig waren dan met verkennen. Volgens hem moeten zij zich primair bezighouden met de vraag wie de eerste informateur moet worden.

In de grondwet is vastgelegd dat de nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen één of meerdere informateurs aanwijst. "De verkenner is eigenlijk een informele tussenpersoon die bedacht is om voorafgaand aan het Kamerdebat uit te zoeken wie de informateur kan worden."

In dat kader begrijpt Bovend’eert de opmerking van Mark Rutte wel dat niemand hier uitleg over gaat geven. "De verkenner is eigenlijk een informeel figuur buiten de grondwet om." Om die reden kan iemand in deze hoedanigheid ook niet ter verantwoording geroepen worden zoals bijvoorbeeld met een minister in functie wel kan. De Kamer kan wel een debat aanvragen, maar Ollongren en Jorritsma zijn niet verplicht hieraan deel te nemen.

Pieter Omtzigt

De aantekening waar het meeste om te doen is, is die over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Echter is er na de gebeurtenissen van donderdag door de verkenners géén contact gezocht met Omtzigt. Dat zegt oud-staatssecretaris Steven van Eijck die de CDA'er vrijdag nog sprak. Omtzigt is volgens hem "aangeslagen en verbijsterd" over de gang van zaken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie