Politiek
KRO-NCRV

'Ik voorzie nog wel nieuwe verkiezingen, Remkes is ook geen wonderdokter'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik voorzie nog wel nieuwe verkiezingen, Remkes is ook geen wonderdokter'

Door uitspraken van D66-leider Kaag over Rutte en zijn VVD lijkt een kabinetsformatie verder weg dan ooit. “Kaag heeft het bijna onmogelijk gemaakt dat er géén nieuwe verkiezingen komen”, zegt VVD-prominent Frans Weisglas bij Spraakmakers. Valt er nog iets te fixen of komen er echt nieuwe verkiezingen?


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan de vooravond van een Kamerdebat over het eindverslag van informateur Hamer deelde Sigrid Kaag een harde tik uit aan Mark Rutte. In een lezing zei de D66-leider onder meer dat leiderschap het tegenovergestelde is van 'regelen en ritselen zonder visie'.

Verder maakte Kaag duidelijk dat haar voorkeur nog steeds uitgaat naar een meerderheidscoalitie met PvdA en GroenLinks. Dat terwijl VVD en CDA erbij blijven niet te willen onderhandelen met de twee linkse partijen, ook niet als die samen een blok vormen. Daarmee lijkt een kabinetsformatie verder weg dan ooit.

Minderheidskabinet

“Zo bont als gisteravond, heb ik het eerlijk gezegd nog niet vaak meegemaakt”, reageert Frans Weisglas op de uitspraken van Kaag. “We herinneren ons allemaal het debat op 1 april over de toeslagenaffaire waarbij Rutte van alle kanten, maar vooral door Kaag, werd aangevallen. Verstandige mensen als Tjeenk Willink en Mariëtte Hamer hebben hard gewerkt dat weer bij elkaar te brengen, te verzoenen en naar de inhoud te gaan. Een halfjaar later maakt ze weer gehakt van Rutte en de VVD.” Weisglas zegt “stomverbaasd” te zijn.

Aan VVD-prominent Johan Remkes de taak om toch nog een poging te wagen. “Remkes kan veel fixen, maar of hij dit kan fixen weet ik niet”, zegt Weisglas. “Hij zal de opdracht krijgen een minderheidskabinet te vormen. Maar binnen die groep van drie (VVD, CDA, D66) is men alweer bezig elkaar uit te sluiten. Wat krijg je dan?”

'Remkes is geen wonderdokter'

“Mijn hoop is nog een heel klein beetje gericht op Johan Remkes”, zegt parlementair journalist Wouke van Scherrenburg. “Maar de sfeer tussen D66 en VVD was al niet goed en die is er na de aanval van Kaag niet beter op geworden.” Zonder D66 blijven VVD en CDA over die dan moeten samenwerken met “rechts en extreemrechts”. Het zou voor de democratie volgens haar beter zijn als het toch lukt met D66 en de VVD die dan “zowel rechts als links kunnen shoppen per onderwerp”.

“Het zit zo ongelofelijk muurvast dat ik nog wel nieuwe verkiezingen voorzie”, zegt Van Scherrenburg. “Remkes is ook geen wonderdokter.”

Nieuwe verkiezingen

“Als het Remkes niet lukt dan is het over wat mij betreft”, zegt Weisglas die ook zegt rekening te houden met nieuwe verkiezingen. “Nieuwe verkiezingen zijn een afgang voor de politiek en een affront naar de kiezer. Maar ze zitten eraan te komen. Kaag heeft het gisteren bijna onmogelijk gemaakt dat er géén nieuwe verkiezingen komen.”

Als er 1 oktober geen nieuw kabinet op de trappen van Paleis Huis ten Bosch staat, “dan is het echt te gek” volgens Weisglas. “Dan is het mislukt en een mislukt formatieproces eindigt bij nieuwe verkiezingen.” Of die iets uithalen, is volgens Van Scherrenburg nog maar de vraag. “VVD staat namelijk nog steeds op eenzame hoogte in de peilingen.”

“Hopelijk vergis ik me en tovert Remkes een konijn uit de hoge hoed”, besluit Weisglas.

Stand.nl: Nieuwe verkiezingen zijn de enige uitweg uit de formatie-ellende

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie