Politiek
BNNVARA

'DENK nog altijd grootste partij onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'DENK nog altijd grootste partij onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders'

De verkiezingen zijn in aantocht dus er wordt erop los gepeild. Opiniepeiler Aziz el Kaddouri, onderzoekt het stemgedrag van een hele specifieke groep: de biculturele Nederlanders. En dan met name de MTSA-groepen: Marokkaanse, Turkse, Surinaamse én Antilliaanse Nederlanders. In De Nieuws BV deelt hij de resultaten van zijn onderzoek.

Maar waarom wordt er zo specifiek gekeken naar deze groep? Volgens El Kaddouri worden ze niet voldoende gerepresenteerd. "In het verleden hebben wij gemerkt dat zij niet gebeld worden. Ze zijn ook heel lastig te bereiken, een deel is laagopgeleid, en dan worden ze weggelaten uit het onderzoek."

El Kaddouri pakt het dus heel anders aan dan de traditionele onderzoeksbureaus: "Wij gaan juist bij ze langs, we doen het dan face-to-face, om hen ook mee te kunnen nemen. Het is heel arbeidsintensief, maar we doen het wel."

Stemgedrag MTSA-groepen

Het onderzoek focust zich op de MTSA-groepen, toch wel vier heel verschillende groepen. Om zo representatief mogelijk te zijn, zijn er een aantal criteria om je aan te houden volgens El Kaddouri. "We zorgen ervoor dat we van elke groep ongeveer 300 mensen spreken. Binnen die groep zorgen we ervoor dat het representatief is", aldus El Kaddouri. "Dat doe je door te letten op evenveel mannen als vrouwen, verschillende opleidingsniveaus, leeftijd, randsteden en kleinere gemeenten."

Uiteindelijk is het gelukt. Daaruit blijkt dat het stemgedrag van de MTSA-groepen niet heel veel verschilt ten opzichte van vier jaar geleden. "Nog steeds zien wij dat de grote traditionele partijen het slecht doen," aldus El Kaddouri. "Dit komt omdat zij de afgelopen jaren heel weinig aandacht hebben gegeven aan bijvoorbeeld discriminatie. Dat is toch wel een vraagstuk dat heel erg speelt binnen de MTSA-groepen."

Nieuwe partijen NIDA en BIJ1

De representativiteit wordt gemist. Hebben de komst van de kleinere partijen zoals NIDA en BIJ1, die heel erg hun best doen om die groepen wel te bereiken, dan voor een verschil gezorgd dit jaar? "Nee, niet echt. We zien wel dat mensen op hen willen stemmen, maar NIDA en BIJ1 zijn nog niet heel erg aanwezig binnen deze groepen," aldus El Kaddouri. "DENK is, vier jaar geleden ook al, de grootste partij onder de Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Bij de Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders zien wij bijvoorbeeld de PvdA veel terugkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lage opkomst

Ook de opkomst van de stemgerechtigden binnen de MTSA-groepen is gepeild. "We zien een hogere opkomst vergeleken met vier jaar geleden, maar het is nog best wel laag. 3 op de 10 zegt zeker te stemmen, de rest twijfelt nog", aldus El Kaddouri. "Dan praat je over ongeveer 4 tot 5 zetels van deze groepen." Mede door de komst van de nieuwe, kleinere partijen is de opkomst verhoogd, men voelt zich nu meer gerepresenteerd.

De lage opkomst kan mede verklaard worden door verschillende factoren. "Ik hoor van mensen dat zij bijvoorbeeld het gevoel hebben dat er inhoudelijk weinig te kiezen valt", Zegt El Kaddouri. "Of ze hebben juist het gevoel dat hun stem geen verschil gaat maken. Ook het opleidingsniveau speelt mee. Een deel heeft een laag opleidingsniveau. Je merkt hoe lager het niveau, hoe minder de interesse voor politiek. Dat geldt trouwens voor heel Nederland."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Corona verhindert stemmen niet

Ondanks de rare periode waarin de verkiezingen plaatsvinden en dit onderzoek heeft plaatsgevonden, heeft Corona geen invloed gehad op de stembereidheid vertelt El Kaddouri. "Wel zagen we dat het Coronadebat domineert. Een groot deel is het bijvoorbeeld niet eens met het Coronabeleid van de overheid. Maar Corona verhindert het stemmen niet."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie