Politiek
EO

Echt voor Barendrecht wint 20 van de 29 zetels, maar wil samenwerken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Echt voor Barendrecht wint 20 van de 29 zetels, maar wil samenwerken

De grootste overwinning van de Gemeenteraadsverkiezingen viel in Barendrecht, waar de lokale partij Echt voor Barendrecht maar liefst 20 van de 29 zetels behaalde. Maar alleen regeren wil partijleider Lennart van der Linden niet, vertelde hij in Dit is de Dag.

Barendrechtse partij haalt absolute meerderheid bij gemeenteraadsverkiezingen

Eén van de redenen dat de partij zo'n monsterwinst boekte, was omdat de partij na de vorige verkiezingen niet werd uitgenodigd om deel te nemen aan het College van Burgemeester en Wethouders, terwijl de partij ook toen de grootste was. Toen haalde Echt voor Barendrecht op één zetel na een absolute meerderheid (14 van de 29), maar vormden alle andere partijen samen een college.

"Er is sprake van een bepaald sentiment", zegt Van der Linden, "omdat we vorige keer zonder gesprek aan de kant zijn geschoven. We hebben van veel mensen begrepen dat ze dat niet pikken en niet alleen zelf op ons gestemd hebben, maar ook hun familie en vrienden hebben opgeroepen om op ons te stemmen."

Samenwerken

Van der Linden kan met zijn partij in z'n eentje regeren, zonder coalitie maar dat wil hij niet per se. "Dat zou onverstandig zijn, dan zijn we hetzelfde als zij", vindt hij. "We gaan andere partijen de handreiking doen om, op basis van ons programma, samen te werken om de komende jaren de gemeente te besturen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie