Politiek
EO

'Bij Kaag voelde ik veel afstand en weinig compassie'

foto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bij Kaag voelde ik veel afstand en weinig compassie'

D66-partijleider Sigrid Kaag heeft donderdag de kou niet uit de lucht gehaald met haar verklaring over de MeToo-affaire binnen de partij. Dat zeiden oud-D66-medewerker Marleen Weener en communicatiedeskundige Jan-Willem Wits in Dit is de dag.

Marleen Weener, Jan Willem Wits en Roderik van Grieken in Dit is de Dag

"Ik voelde bij Kaag heel veel afstand en weinig compassie", zegt Weener, die voor D66 politiek assistent was en zelf ook slachtoffer was van grensoverschrijdend gedrag. Tijdens een bijeenkomst met wethouders en Kamerleden zei de toenmalig D66-fractievoorzitter in een speech tegen haar "dat ik de lengte van de lul van iemand anders wel zou weten." Weener stapte op en verliet de partij.

Ze vindt dat Kaag in haar persconferentie de verantwoordelijkheid te veel bij de slachtoffers legde. "Als zij zich maar melden, wordt dan gezegd. Maar ik vond weggaan uit de situatie destijds al moeilijk. Ik denk niet dat ik het toen al had kúnnen melden."

Ophef

De meeste ophef ontstond over het gedrag van oud-partijprominent Frans van Drimmelen. Hij had een affaire met een D66-medewerkster, maar toen de vrouw die stopte bleef hij haar lastigvallen. Die feiten waren al lang bekend. Kaag en het huidige partijbestuur erkenden dat te laat is ingegrepen. "Ik kan niet geloven dat het vorige bestuur tot de conclusie kwam dat er geen sprake was van grensoverschrijdend gedrag en dat Van Drimmelen gewoon kon blijven", zegt Wits.

Kaag zei donderdag in de persconferentie dat ze het slachtoffer nog niet heeft gesproken, ondanks dat de vrouw haar zelf had benaderd. De partijleider verwees de vrouw door naar advocaten. Wits stelt dat ze daarin te veel naar haar adviseurs luistert en te weinig op intuïtie vaart. "Ze moet tegen haar medewerkers zeggen: ik moet nu gewoon die vrouw bellen en zeggen: wat rot voor je."

Aangeschoten wild

Debatexpert en net benoemd D66-raadslid Roderik van Grieken vindt dat media en publiek de partij wel erg hard afrekenen. "Ik zie iedere week een nieuwe partij of politicus die steeds harder de wind van voren krijgt. Vroeger sprak Den Haag er weken over als een politicus aangeschoten wild was. Tegenwoordig is heel Den Haag aangeschoten wild. Zitten er slechtere mensen dan toen? Dat geloof ik niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie