Politiek
WNL

Renske Leijten over avances BBB: 'De politiek is geen transfermarkt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Leijten over avances BBB: 'De politiek is geen transfermarkt'

Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten heeft geen interesse in een overstap naar de BBB. Caroline van der Plas vertelde vorige week in Op1 dat ze Leijten er graag bij had gehad. "Het is geen transfermarkt. De politiek gaat over ideeën, niet over poppetjes", zegt Leijten in Sven op 1.

Leijten was zeventien jaar Kamerlid voor de SP en nam afgelopen juli afscheid. Ze speelde een cruciale rol bij de onthullingen rond de Toeslagenaffaire. "Ik was nooit op die positie en in die rol gekomen zonder de SP. Dat geldt ook voor politici die er nu zitten. Onderwerpen zijn dus belangrijk, maar niet de mensen", zegt Leijten.

Vervolgens geeft Leijten aan niet mee te doen met een 'transfermarkt' op politiek niveau. "Als ik zou afhaken voor de ideeën van de SP, dan is het de vraag of ik daarmee per definitie bij een andere partij zou horen. Het is niet zo dat de politiek een soort voetbalmarkt is. Met een team van alleen maar spitsen krijg je misschien wel de meeste tegendoelpunten."

Kritiek op Rutte

Daarnaast uit Leijten kritiek op de houding van demissionair minister-president Mark Rutte tijdens het verhoor van de parlementaire enquêtecommissie over de Toeslagenaffaire. Rutte verdedigde zich tijdens het verhoor in hoeverre discriminatie een rol speelde bij fraudeopsporing in de tijd dat hij staatsecretaris was van Sociale Zaken.

Leijten vond het 'risicosturend' werken, zoals Rutte dat zelf benoemde, niet te verklaren. "Voor Rutte was dat wellicht logisch, maar ik heb gisteren een destijds verantwoordelijk bewindspersoon gezien die eigenlijk zegt: 'Ik ben uit de bocht gevlogen met de auto. Maar het was totaal logisch dat ik dat ongeluk kreeg.' Dan snapt iedereen dat dat niet helemaal klopt."

Leijten vertelt daarnaast dat de tijdsgeest het mogelijk maakte wat er toentertijd plaatsvond. "Vandaag kwam ook echt naar voren dat een meerderheid van zowel de Eerste- én Tweede Kamer daar eigenlijk ook mee instemden."

Renske Leijten (voormalig SP-Kamerlid) kritisch op houding Rutte in onderzoek Toeslagenaffaire (8 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie