Politiek
BNNVARA

Sigrid Kaag over Europese samenwerking

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Sigrid Kaag over Europese samenwerking

Sigrid Kaag voegt de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal toe aan de collectie van Het Museum van de Democratie, het digitale museum van De Nieuws BV. "Het zal u niet verbazen dat ik als D66'er iets Europees kies, zeker in deze tijden waarin er zulke makkelijke kritiek is op de Europese Unie."

Daarmee voegt de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het laatste museumstuk van dit voorjaar toe aan het Museum van de Democratie.

De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) werd bijna tachtig jaar geleden opgericht door zes landen: Frankrijk, West-Duitsland, Italië, België, Luxemburg en Nederland. Het initiatief kwam van Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman. Kaag: "Het was een keuze om op Europees niveau te kiezen voor samenwerking en het is echt de basis van de Europese rechtsorde."

Samenwerking na de oorlog

"Er zat een geopolitieke gedachte achter, dat je elkaar zo stevig omarmt dat je elkaar niet meer los kon laten", legt Kaag uit. Deze gedachte was belangrijk voor de landen, na de twee wereldoorlogen die kort daarvoor waren gevochten. Op deze manier konden de landen elkaar op legitieme wijze controleren en werden ze afhankelijk van elkaar.

"Als je terugkijkt naar 70 jaar vrede, veiligheid en welvaart, dan is deze eerste stap een ontzettend belangrijke. Men had ook anders kunnen kiezen, voor verwijdering en afstand."

Quote

We zijn met z'n allen te groot om te falen

Sigrid Kaag

Europese Unie onder druk

De EGKS was de voorloper van de Europese Unie, die nu onder druk lijkt te staan. Zo zijn Italië en Spanje niet blij met de houding van Nederland in deze coronacrisis. Van solidariteit en samenwerking is geen sprake volgens de zuidelijke lidstaten. "We zitten in een heel lastig parket met elkaar. Het is heel duidelijk dat als we echt verder willen, dan is het succes van de Europese Unie heel belangrijk. Wij als Nederland hebben daar als geen ander baat bij", zegt Kaag.

"Uiteindelijk is het een onderhandeling en het is niet aan mij om daar op te becommentariëren, maar de Europese Unie brengt ons nog steeds veel meer dan we ooit kunnen berekenen in alleen maar de afdracht", aldus Kaag. "We kunnen er echt nog veel meer toe doen op het wereldtoneel dan we nu doen, maar we moeten er nog samen uitkomen. We zijn met z'n allen te groot om te falen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie