Politiek
WNL

D66 keert zich tegen Tunesiëdeal kabinet en maant premier Rutte tot actie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 keert zich tegen Tunesiëdeal kabinet en maant premier Rutte tot actie

Het kabinet en de Europese Commissie moeten Tunesië streng aanspreken op de voorwaarden van de migratiedeal die vorige maand werd gesloten. Dat zegt D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in Sven op 1. Volgens Sjoerdsma worden de mensenrechten door Tunesië niet bewaakt. Hij roept premier Mark Rutte en Eurocommissaris Frans Timmermans op tot actie.

De Europese Unie en Tunesië sloten in juli een deal om de migratiestroom vanuit het Noord-Afrikaanse land naar het Europese continent tegen te gaan. In ruil voor honderden miljoenen euro’s neemt Tunesië maatregelen om de clandestiene oversteek van migranten te stoppen. Premier Rutte, die nauw betrokken was bij de onderhandelingen met Tunesië, sprak van een "ware mijlpaal".

Sjoerdsma heeft naar eigen zeggen "altijd gewaarschuwd" voor de deal met Tunesië. Het land heeft volgens de liberaal de migratiestroom eerder juist aangejaagd door "actief omvolkingstheoriën te promoten en bijna indirect op te roepen tot geweld en intimidatie tegen iedereen die niet van nature Tunesiër is. Ik denk dat het een illusie is dat je met goede afspraken met een dergelijke regering de boel kan omdraaien", zegt het Kamerlid. "Het is namelijk hun beleid dat de oorzaak is van deze migratiestroom."

Volgens Sjoerdsma worden de mensenrechten van migranten door Tunesië geschonden, ook sinds de deal met de Europese Unie is gesloten. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat Tunesië vluchtelingen in de woestijn aan hun lot overlaat. "Rutte heeft gezegd: 'het is een deal met inbegrip van alle mensenrechten.' Daar hebben wij hem aan te houden. We zien dat de mensenrechten geschonden worden, dus ik verwacht van Rutte stevige actie richting Tunesië om dit recht te zetten."

Ook de Europese Unie moet ingrijpen, zegt Sjoerdsma. Ik hoop dat Eurocommissaris Frans Timmermans zijn gewicht in de schaal wil leggen om vanuit de Commissie aan Tunesië het signaal af te geven: dit is niet hoe wij de deal voor ogen hebben." Als er geen beterschap komt, moet Brussel de geldstroom naar Tunis een halt toeroepen, vindt de D66’er.

'Past niet bij waarden EU'

Sjoerdsma is teleurgesteld in de deal met Tunesië, die volgens hem in eerste instantie leek op "een doorbraak". "Het leek alsof er garanties waren gegeven, maar als je kijkt naar de uitwerking van deze deal moeten we enkele weken later constateren dat de uitwerking niet past bij de waarden die wij in de Europese Unie hoog willen houden."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie