Politiek
NOSNTR

Kerncentrale in Groningen? 'Het is klaar nu, wij zijn het afvoerputje van Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerncentrale in Groningen? 'Het is klaar nu, wij zijn het afvoerputje van Nederland'

In het RTL Verkiezingsdebat opperde de VVD een nieuwe kerncentrale als een van de oplossingen voor de klimaatdoelstellingen. De locatie leek ook al gevonden. "Groningen wil de energieprovincie zijn," zei Mark Rutte. Maar de Groningers zien dat toch anders.

Video niet beschikbaar

"Hij kan wel meer willen," en "zet hem maar midden in Amsterdam of Den Haag". Als verslaggever Mattijs van de Wiel door Groningen gaat voor Nieuws en Co ontvangt hij geen enthousiaste inwoners.

Ook de gedeputeerde van de VVD in de Provinciale Staten, Mirjam Wulfse, ziet het niet gebeuren. "Wij spannen ons in om te zorgen dat er geen kerncentrale komt." Ze wijst op het draagvlak onder de Groningers. "De onrust is ook bij de minister-president bekend."

Andere problemen

In de debatten wordt kernenergie vaker genoemd als optie. Maar ook voor Kornelis Blok is dat een aparte suggestie. "Op dit moment zijn de kosten van kernenergie duurder dan van gas of kolen," zegt de hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft in Nieuws en Co.

Dat betekent niet dat er helemaal niet naar gekeken moet worden. "Het bouwen duurt tussen de tien à twintig jaar. Dus daar moeten nu knopen over doorgehakt worden."

Want dat er iets nodig is, staat buiten kijf. "Er zijn heel veel uitdagingen: de industrie, de woningbouw, de infrastructuur." Volgens de hoogleraar leidt de discussie over kernenergie af van de andere onderwerpen.

Hij ziet daarom liever een bredere aanpak. "De huidige, concreet uitgewerkte plannen leiden al tot 80% reductie. Voor het overige kan kernenergie een rol spelen. Maar dat kan ook met wind op zee. Het hoeft niet per sé."

kernenergie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie