Politiek

Denk en VVD clashen over Haga Lyceum

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Denk en VVD clashen over Haga Lyceum

Denk-kamerlid Farid Azarkan is boos over de behandeling van het Cornelius Haga Lyceum. "Er hangt een schijn van misbruik van bevoegdheden", zei hij in Dit is de Dag. VVD-collega Heerema is het met hem oneens.

Het bestuur van het Haga Lyceum werd tientallen keren voor de rechter gedaagd maar werd steeds in het gelijk gesteld. Toch bleef de overheid doorprocederen. "Ik vraag me af wat we er andersom van zouden vinden als een burger dat bij de overheid zou doen terwijl hij steeds in het ongelijk wordt gesteld."

Rechter

Minister Slob van Onderwijs werd vandaag door de rechter teruggeroepen. Slob gaf de school een aanwijzing waarin hij het bestuur opdroeg op te stappen, maar volgens de rechter heeft de minister deze bevoegdheid helemaal niet. Azarkan spreekt van een "klap in de nek" voor Slob en noemt de uitspraak een "winst voor de rechtstaat."

VVD’er Rudmer Heerema is juist blij met het optreden van de minister en interpreteert de uitspraak van de rechter anders: Slob mocht ingrijpen, maar zijn ingrijpen was volgens de rechter 'te hard'. Heerema maakt zich zorgen over het anti-democratische gehalte van de school en vindt juist het Haga Lyceum "misbruik van de vrijheid van onderwijs."

Bovendien wijst het VVD kamerlid erop dat de minister bij zijn optreden tegen de school handelde conform een brede meerderheid van het parlement. Inmiddels stuurt de Tweede Kamer aan op nieuwe regels, zodat in de toekomst voorkomen kan worden dat "dit soort scholen" kunnen worden geopend.

Islamitisch

Azarkan denkt dat het ingrijpen ook te maken heeft met het feit dat het een islamitische school is, maar Heerema ontkent dat. Zijn probleem zit hem in de inhoud van het onderwijs: “met name dat die kinderen geleerd wordt dat de Nederlandse samenleving niet altijd de beste samenleving is. Dat kan toch niet?”

Minister Slob heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie