Politiek
BNNVARA

Bram van Ojik: 'Het domste wat je nu kan doen is Jesse Klaver wegsturen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bram van Ojik: 'Het domste wat je nu kan doen is Jesse Klaver wegsturen'

Tussen al het formatiegeweld door probeert de grootste verliezer van de verkiezingen de scherven op te rapen en de reden voor het verlies te achterhalen. GroenLinks verloor maar liefst zes zetels, een enorm contrast met de verkiezingen vier jaar daarvoor.

De jongerenorganisatie van GroenLinks, Dwars, was er als de kippen bij om een analyse te geven en Jesse Klaver te beschuldigen. Klaver zou steeds verder "verwijderd zijn geraakt van het idealistische DNA van de partij." Oud-Tweede Kamerlid Bram van Ojik is het absoluut niet eens met de analyse van de jongeren, zegt hij in De Nieuws BV.

"Al vierentwintig uur na de uitslag hadden de jongeren van GroenLinks een analyse klaar, dat vind ik wel heel knap," zegt Bram van Ojik. De jongeren oordeelden snoeihard over de campagne van GroenLinks en de partijleider Jesse Klaver.

"Ik ben het absoluut niet eens met de analyse van Dwars," aldus Van Ojik. "Het stomste wat GroenLinks nu kan doen is de partijleider, die de landelijke, provinciale staten en gemeenteraadsverkiezingen heeft gewonnen, wegsturen. Onder leiding van Jesse Klaver zijn we een bestuurspartij geworden."

Pijnlijke uitslag

Toch heeft de partij een enorm verlies geleden van maar liefst zes zetels en zal er gezocht moeten worden naar een verklaring. "Het was inderdaad heel pijnlijk, dat zal niemand ontkennen," zegt Van Ojik. "Het is nog vroeg om er een definitieve analyse op los te laten, maar het ligt nooit aan een ding. Het is altijd een combinatie van dingen."

Als Van Ojik toch een verklaring zou moeten geven kijkt hij onder andere naar het "soort" campagne die is gevoerd. "In 2017 hadden we dynamiek van een nieuwe Jesse Klaver en de meet-ups waar duizenden mensen op afkwamen. Dat kon nu allemaal niet." Ook denkt dat Van Ojik dat kiezers vandaag de dag veel minder trouw zijn.

Politiekduider Peter Kee ziet nog een andere verklaring: "In de verkiezingen zag je dat hij heel graag mee wilde regeren. Daardoor nam hij een milde houding aan, waardoor de strijdlustige Jesse Klaver die we uit 2017 kenden niet te zien was." Volgens Kee begon die houding al in 2019, toen Klaver een voorstel deed om geen scorebordpolitiek te bedrijven.

Meeregeren

Ondanks het verlies denkt Van Ojik dat het nodig is voor GroenLinks om mee te regeren en daar heeft GroenLinks ook nooit een geheim van gemaakt, zegt hij. In 2017 na de enorme winst voor GroenLinks probeerde de partij het al een keer, maar dat mislukte.

"Vorige keer zaten we in een hele andere setting, met allerlei fractievoorzitters die liever niet met GroenLinks samen wilden werken," aldus Van Ojik. Hij hoopt dat het dit keer beter gaat en dat GroenLinks een plek krijgt in het kabinet.

Week van Kee over het verlies van GroenLinks

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie