Politiek
WNL

VVD: Staghouwer moet meer landbouwinnovatie afdwingen in Brussel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: Staghouwer moet meer landbouwinnovatie afdwingen in Brussel

Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD) vindt dat minister Henk Staghouwer van Landbouw (ChristenUnie) zich in Brussel sterk moet maken voor een grotere gereedschapskist wat betreft innovatie op het platteland. “Veel machines die kunstmest vervangen mogen niet gebruikt worden van Brussel”, stelt hij vanochtend bij Sven op 1 op NPO Radio 1. “Dat vind ik zo frustrerend.”

Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD) vindt dat minister Staghouwer van Landbouw (ChristenUnie) zich in Brussel sterk moet maken voor een grotere gereedschapskist wat betreft innovatie op het platteland. ´Veel machines die kunstmest vervangen mogen niet gebruikt worden van Brussel´, stelde hij vrijdagochtend in Sven op1. ´Dat vind ik zo frustrerend´. Van Campen ziet boeren vaak in de praktijk tegen dit probleem aanlopen. ´Een boer die organische mest uit zijn stal haalt en wil uitspreiden over zijn akker, wordt aan heel strenge normen gehouden. Alles wat hij boven die normen produceert, moet afgevoerd worden en dat kost hartstikke veel geld´.

Volgens Van Campen worden boeren op die manier gedwongen om toch kunstmest te gebruiken voor hun akkers. ´En de productie van kunstmest levert ongelofelijk veel Co2 op. Dit is Brusselse regel die niet kijkt naar de landbouwpraktijk. De minister moet hier echt steviger voor aan de slag gaan in Brussel´. Het VVD-Kamerlid voert het gesprek met Sven Kockelmann op de ochtend na het stevige en bij tijd en wijle emotionele Tweede Kamerdebat over de boerenprotesten. ´Ik heb de afgelopen week wel gedacht: jongens, waar zijn we in hemelsnaam in beland´, blikt hij terug. ´Maar ik hoop dat we volgens de Nederlandse traditie weer met elkaar om tafel kunnen, want er is een hoop te bespreken´.

Kaartje Van der Wal

Van Campen vindt het inmiddels beruchte ´kaartje´ van stikstofminister Van der Wal (VVD), dat de reductiedoelen per gebied weergeeft, achteraf ´ongelofelijk onhandig´. ´Op dat kaartje wordt alleen de uitstoot van de boeren meegenomen, terwijl ook in beeld moet worden gebracht welke rol mobiliteit en luchtvaart te spelen hebben. Het kabinet heeft inmiddels toegezegd dat te gaan doen´.

Ster advertentie
Ster advertentie