Politiek
EO

De Spindoctors recenseren het EenVandaag-debat: kotsneigingen en undercover GroenLinksactivisme

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. De Spindoctors recenseren het EenVandaag-debat: kotsneigingen en undercover GroenLinksactivisme

Rutte tegenover Wilders noemen De Spindoctors nu al een 'grijsgedraaide plaat,' terwijl de heren morgen nog een keer tegenover elkaar staan. Maar, zegt politicoloog en voormalig adviseur van Lodewijk Asscher Julia Wouters: "Pas als je als politicus zelf kotsneigingen krijgt, begin je pas een beetje door te dringen bij de kiezer."

#12 - Dit moet je doen in de laatste uren van de campagne - De Spindoctors

Verrassender vonden Julia Wouters en voormalig spindoctor Jack de Vries het debat tussen Wopke Hoekstra en Lilianne Ploumen. "Voor mij was het een verrassing dat de PvdA de WW wil privatiseren. Daar had Hoekstra een mooie aanval gevonden", aldus Jack de Vries. Julia Wouters vond het tegelijkertijd sterk dat Ploumen zichzelf als voorbeeld nam: "Ik ben 58 en kom zo na een jaar al in de bijstand. Dat is beangstigend voor mensen. Waar die langere WW precies van betaald zal de PvdA-kiezer een worst zijn."

Julia Wouters bracht de sponsors van het CDA nog even in herinnering. "De PvdA reageert vanuit de werknemer. Het CDA vanuit de werkgever, daar hebben ze de campagnekas mee kunnen spekken."

Gemiste kans

Jesse Klaver van GroenLinks stond tegenover Sigrid Kaag van D66, en hij had haar harder kunnen aanpakken vindt Jack de Vries. Toen Jesse Klaver over de bomen bij Amelisweerd begon wierp Kaag hem tegen dat hij zich niet moest verliezen in detailniveau, en over Lelystad Airport zei ze simpelweg dat het "nu niet aan de orde was." "Hij liet dat lopen", aldus Jack de Vries.

Nee jíj bent links!

Hoewel Rutte tegenover Wilders begon als een 'copy paste' van het debat dat ze voerden bij Jeroen Pauw lieten ze toch zien dat ze "woordkunstenaars" zijn volgens De Spindoctors. Wilders noemde Rutte een "undercover GroenLinks activist." Beide heren beschuldigden elkaar van "links" gedrag en hoewel Rutte zichzelf graag neerzet als iemand die "het land bestuurt terwijl Wilders boos zit te twitteren", is er één heikel punt: de uitsluiting van de PVV om mee te regeren. "Dat ligt toch lastig voor een deel van het VVD-electoraat", zegt Jack de Vries.

"Eerder zei Rutte dat hij niet met de PVV kán regeren, vanavond zei hij al dat hij zou praten als Wilders excuses maakt voor zijn 'minder Marokkanen-uitspraak en die ene passage uit zijn programma schrapt'," aldus Julia Wouters. Wie weet schuift hij morgenavond in het slotdebat nog verder op richting de mogelijkheid om tóch met de PVV te regeren.

Ster advertentie
Ster advertentie