Politiek
KRO-NCRV

Klaver wil geld terug als AstraZeneca de boel flest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klaver wil geld terug als AstraZeneca de boel flest

"Als AstraZeneca te veel beloften aan te veel overheden heeft gedaan, dan hebben ze de boel voorgelogen en dat is onacceptabel." Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver bij 1 Op 1. Hij reageert daarmee op het nieuws dat AstraZeneca tot 60 procent minder coronavaccins kan leveren aan de Europese Unie dan verwacht.

De Europese Commissie heeft honderden miljoenen voorgefinancierd voor de ontwikkeling van het AstraZeneca-vaccin. Nu lijkt er van de 81 miljoen toegezegde doses voor het eerste kwartaal, slechts 31 miljoen te worden geleverd. De Europese Commissie heeft om opheldering gevraagd en de Europese Raad dreigt met juridische stappen. Voor Klaver is het helder: "De onderste steen moet heel snel boven komen. Als zij zo de boel hebben geflest, dan moet het geld terug. Maar wat ik nog liever wil, is die vaccins. We moeten het uitzoeken."

Daarnaast haalt Klaver het Moderna-vaccin aan. Een ander coronavaccin waarvan het kabinet in het najaar een levering heeft afgeslagen. Aanleidng hiervoor was de strategie van het kabinet om volop in te zetten op het AstraZeneca-vaccin. "Een fout", zegt Klaver nu. "Omdat je niet zeker weet welk vaccin op welk moment wordt geleverd." De afgeslagen levering van Moderna had in hoeveelheid niet opgewogen tegen die van AstraZeneca, maar "alle beetjes helpen op dit moment", aldus Klaver.

Oppassen bij praten over rellen

Klaver noemt de rellen die zijn losgebarsten nadat de avondklok werd ingesteld "onacceptabel" en spreekt van "bruut geweld dat niets te maken heeft met demonstreren." Tegelijkertijd zegt hij het idee te hebben gehad, toen de avondklok op de politieke tafel kwam te liggen, dat het "de spankracht van de samenleving te boven zou gaan." Zijn fractie was dan ook niet onomwonden voor het instellen van de klok. Maar alles afwegende hoopt GroenLinks dat het instellen van de tijdelijke klok ertoe leidt dat de scholen volgens planning op 9 februari weer open kunnen.

"Ik vind dat je moet oppassen", zegt Klaver over de wijze waarop men spreekt over de rellen. Zo is hij het niet eens met burgemeester John Jorritsma die zondagavond na de plunderingen en geweldplegingen in zijn stad Eindhoven sprak over een situatie die op een burgeroorlog kan gaan lijken. "Ik snap dat je dat zegt in de emotie, maar het is belangrijk om te blijven zien wat het is. Namelijk, jonge mannen die buitenproportioneel geweld gebruiken en die heel stevig aangepakt moeten worden."

Ook voor Klaver is het gissen naar de oorzaak van het geweld. Wel spreekt hij van een tendentieuze sfeer die "levensgevaarlijk" kan zijn doordat journalisten en wetenschappers in toenemende mate verdacht worden gemaakt. De GroenLinks-voorman verwijt daarbij collega-politicus Wilders van de PVV en het Forum voor Democratie zich hier op sociale media medeschuldig aan te maken.

Niet per definitie celstraf

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over een wetsvoorstel dat het plegen van geweld tegen mensen in een publieke functie per definitie leidt tot een celstraf. "Als je stoeptegels uit de grond haalt om mensen mee te verwonden dan verdien je een zware straf", stelt Klaver. Maar het zijn fractie gaat het voorstel niet steunen omdat er daarmee een minimumstraf wordt vastgesteld. Klaver vindt dat het bepalen van de hoogte van de straf, en daarmee ook het minimum, aan de rechter moet blijven.

Toch hogere zorgsalarissen?

Ook wordt er vanmiddag opnieuw gestemd over een voorstel om de salarissen in de zorg te verhogen. Dit keer van de hand van Klaver. Nu het kabinet demissionair is, hopen de voorstanders dat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer zich minder gebonden voelen. "D66 en de ChristenUnie kunnen zelf nu kiezen wat ze doen. En dat betekent dat er een meerderheid in het vooruitzicht ligt. Dat is echt anders dan een paar maanden geleden." Daarmee doelt hij op de vergelijkbare voorstellen die eerder werden verworpen en één keer per ongeluk aangenomen. Die laatste is desondanks niet door het kabinet uitgevoerd.

Op de vraag waarvan hij de salarisverhoging gaat betalen, wijst hij op de miljonairsbelasting die GroenLinks voorstelt in haar verkiezingsprogramma.

Klaver wil geld terug als AstraZenica de boel flest

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie