Politiek

Kati Piri (PvdA): 'Mensen als Viktor Orbán bepalen het Europese asielbeleid'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kati Piri (PvdA): 'Mensen als Viktor Orbán bepalen het Europese asielbeleid'

"Dit is niet de doorbraak waar ik op gehoopt had", zegt PvdA-Europarlementariër Kati Piri in Spraakmakers over het deze week gepresenteerde migratiepact van de Europese Commissie. "Ik betwijfel of we hiermee nieuwe tentenkampen kunnen voorkomen. Vrijwilligheid blijft vooral vrijblijvendheid."

Piri wijst op een aantal landen, 'zoals Hongarije en Polen, die telkens het migratiebeleid blokken.' "Je laat Viktor Orbán eigenlijk bepalen hoe het Europese asielbeleid eruit gaat zien."

Donderdag debatteert het Europees Parlement over het migratiepact van de Commissie, die vooral gestoeld is op vrijwillige bereidheid van EU-landen om vluchtelingen op te vangen. Piri wil zich hard maken voor 'de stok achter de deur', zodat er ook dwingende maatregelen opgelegd kunnen worden.

'Stok achter de deur is er'

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is tevreden dat de plannen vooral de nadruk leggen op vrijwilligheid, "dat is de beste manier", maar hij ziet in het pact wel degelijk drukmiddelen. "Als blijkt dat de vluchtelingenhulp niet voldoende is, dan komt de Commissie met bindende maatregelen. Die stok achter de deur is er, en een kleine minderheid van landen kan dat dan nooit dwarszitten."

GroenLinks komt met eigen asielplan

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik kwam nog vóór de Europese Commissie met zijn eigen asielplan. Hij wil dat welwillende landen binnen de EU een kopgroep gaan vormen. "We moeten ons niet laten gijzelen door landen die niet solidair zijn. We moeten ze overtuigen dat je niet van twee walletjes kunt eten. Dus wél landbouwsubsidies en coronapakketten, maar geen vluchtelingen opvangen."

Van Ojik vervolgt: "Die discussie moeten we echt gaan voeren, maar laten we ondertussen vast beginnen met die solidariteit, zodat vluchtelingen niet de dupe zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie