Politiek
NOS

Waarom Mark Rutte al jarenlang in een tweedehands Saab rijdt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Mark Rutte al jarenlang in een tweedehands Saab rijdt

Bijna dertien jaar was hij trouw aan zijn minister-presidentschap. Maar nog langer dan dat is Rutte trouw aan zijn auto. Een Saab 9-3 die hij in 2009 kocht. Het maakte hem de bekendste Saab-rijder van ons land. Merlijn Kalkman, voorzitter van Saab Club Nederland, vertelt erover in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Het is een andere auto dan dat je in die tijd meestal op de weg zag. Een beetje eigenzinnig. De sleutel zit tussen de stoelen in. Het is een van de eerste stationwagens van Saab. Ze hebben heel lang gezegd dat ze dat niet wilden. Het is een auto voor mensen die iets anders wilden dan de massa."

Simpele uitvoering

Het is niet echt een auto die je verwacht van een staatsman. "Een Saab-liefhebber vindt de 9-3 natuurlijk geweldig", zegt Kalkman. "Maar ik kan me heel goed voorstellen dat mensen in die tijd een wat modernere Saab zouden hebben gekozen. Of een wat grotere. Die waren er al in die tijd."

Rutte koos voor een relatief eenvoudigere uitvoering. "En het was een tweedehands, uit 2007. Hij kocht 'm in 2009. Het is een model met eenvoudige velgen, een eenvoudige motor, eenvoudig grijs. Geen gekke dingen erop of eraan."

'Niemand rijdt per ongeluk een Saab'

Volgens Kalkman kiest een echte Saab-rijder er bewust voor om in een Saab te rijden. "In het tv-programma Top Gear is ooit gezegd 'Saab is as safe as a Volvo, built like a Mercedes and so much cooler than a BMW'. Ik kan me voorstellen dat Rutte dat ook in z'n achterhoofd heeft gehouden toen hij een auto moest uitkiezen."

Maar het is ook een neutrale auto volgens Kalkman. "Het is niet een auto waarmee je heel hard kunt rijden. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Maar toch ook een stukje eigenzinnig. Misschien heeft die combinatie hem zo aangesproken."


Waarom rijdt Mark Rutte in een oude Saab?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie