Politiek
NOS

Groenlinks wil 'alliantie' met D66 en PvdA, maar die zitten daar niet op te wachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groenlinks wil 'alliantie' met D66 en PvdA, maar die zitten daar niet op te wachten

GroenLinks nodigt nadrukkelijk regeringspartij D66 uit om mee te doen aan een "progressieve alliantie", samen met de PvdA. De bedoeling van zo'n alliantie is dat partijen zich voor en na de Tweede Kamerverkiezingen gezamenlijk inzetten voor bepaalde onderwerpen. Politiek verslaggever Wilco Boom in NOS Radio 1 Journaal: "Dit heeft eigenlijk geen kans van slagen. D66 wil geen blokvorming." En ook PvdA heeft twijfels. "Ze willen wel samenwerken, maar vinden blokvorming ook te ver gaan."

Klaver denkt dat hij met het bundelen van de krachten sterker komt te staan bij de formatie. "Progressieve partijen zijn sterker als ze samenwerken." Hij wijst erop dat D66 en de PvdA al eens eerder met de VVD coalitieafspraken hebben gemaakt. "Dat is ze geloof ik niet helemaal bevallen, omdat ze toen alleen ervoor stonden."

Samenwerken

GroenLinks trekt al veel met de PvdA op. "Die afspraak staat", zegt Klaver daarover. Op het congres in januari had Klaver zijdelings gevraagd of D66 mee wilde doen aan een progressieve alliantie, maar daar was toen geen antwoord op gekomen.

In de peilingen doen de linkse partijen het veel minder goed dan de VVD. Daarom denkt Wilco Boom dat het plan een strategische keuze is. "Ze moeten wel samenwerken, want zonder elkaar halen ze helemaal geen meerderheid."

In maart 2020 spraken de PvdA, SP en GroenLinks af om samen te proberen de belastingplannen van het kabinet bij te sturen. Maar de drie linkse partijen willen niet fuseren.

groenlinkse alliantie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie