Politiek

Is Nederland voorbereid op Brexit?

KRO-NCRV
foto: Metro en Daily Expressfoto: Metro en Daily Express
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Nederland voorbereid op Brexit?

"Deze deal is goed nieuws voor Nederland. Op een deal-scenario zijn we prima voorbereid", zeggen Brexit-rapporteurs Pieter Omtzigt (CDA) en Anne Mulder (VVD) in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Maar, als het Britse parlement zich morgen over de nieuwe deal buigt, zal de mist niet zomaar optrekken.

"We zijn veel beter voorbereid op Brexit dan het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk. Inmiddels staan er 600 extra douaniers paraat en er komen er nog 300 bij", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. VVD-Kamerlid Anne Mulder voegt er wel aan toe dat de eerdere deal van Theresa May beter was, "want toen zou het VK nog in de Douane-unie blijven."

Hoewel de douane dus nu op orde is, maakt het CDA zich nog wel zorgen om de uitbreiding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die moet toezien op de controle van voedsel. "Die is namelijk nog niet klaar", zegt Omtzigt tegen Sven Kockelmann.

'Seal the deal'

De Britse kranten zijn vanochtend lyrisch. 'Seal the deal', en 'Just do it', koppen de Daily Express en Metro. Maar voordat het zo ver is moet er nog veel water door de Thames. Of het Lagerhuis voor de gisteren onder stoom en kokend water afgesloten Brexit-deal stemt, hangt af van een handjevol parlementsleden. En als er tegen wordt gestemd, moet premier Johnson met hangende pootjes wéér om uitstel vragen.

Hij ligt liever 'dood in een greppel', zegt hij zelf, maar er rest hem weinig keuze. Een recent aangenomen wet heeft namelijk bepaald dat als er op 'super-zaterdag' – waar het Britse parlement voor het eerst op een zaterdag samenkomt sinds de Falklandoorlog – geen deal ligt, dan moet er om uitstel worden gevraagd.

'Uitstel niet vanzelfsprekend'

"Dat uitstel zal er dan komen", verwacht Mulder, "want niemand wil namelijk de Zwarte Piet toegespeeld krijgen. Het is ook niet in ons belang om dwars te liggen." Omtzigt was wat terughoudender en verwacht dat een aantal landen dwars kunnen liggen, "uitstel lijkt me niet zo vanzelfsprekend, aangezien de Britten dan al twee keer een uitonderhandelde deal heeft gehad."

Ster advertentie
Ster advertentie