Politiek
WNL

Hoogste NAVO-militair Bauer: 'Door de oorlog in Oekraïne wordt de NAVO weer beter gezien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogste NAVO-militair Bauer: 'Door de oorlog in Oekraïne wordt de NAVO weer beter gezien'

Door de oorlog in Oekraïne staat de NAVO weer volop in de schijnwerpers. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie bleek zelfs een belangrijke spil te zijn tijdens het uitbreken van de oorlog. Rusland wil niet dat Oekraïne lid wordt van het bondgenootschap terwijl Oekraïne daar wel de eerste stappen toe zette. Is de NAVO nu weer terug van weggeweest?

"Ik denk dat de NAVO nooit haar relevantie heeft verloren," zegt Rob Bauer, de hoogste NAVO-militair, in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Door de oorlog in Oekraïne wordt de NAVO weer beter gezien en gewaardeerd dan een tijd geleden. Ik denk dat veel mensen dachten dat vrede en vrijheid vanzelfsprekend zijn, maar een oorlog zo dichtbij heeft anders laten zien."

Bauer maakt daarna meteen het bruggetje naar de bezuinigingen op de defensiebudgetten: "Juist omdat mensen vrede als zo vanzelfsprekend beschouwden, zijn de budgetten enorm gekort de afgelopen 25 jaar." De hoogste militair hoopt dan ook dat de oorlog in Oekraïne het besef terugbrengt dat investeren in defensie wel degelijk belangrijk is.

Strategisch rapport

Inmiddels is de NAVO ook bezig met een strategisch rapport waarin de doelen en wat de organisatie precies gaat doen de komende tien jaar, centraal staan. De defensiebudgetten weer omhoog is daar onderdeel van. Maar eenvoudig gaat dat niet geeft Bauer toe. Dat heeft alles te maken met de democratische structuur van de organisatie. "Je gaat dan uiteindelijk met heel veel compromissen werken," aldus Bauer.

Ster advertentie
Ster advertentie