Politiek
NOS

Europese Commissie adviseerde Nederland verplichte uitkoop boeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese Commissie adviseerde Nederland verplichte uitkoop boeren

Diederik Samsom heeft namens de Europese Commissie Nederland geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen. Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money. Verslaggever Thomas Spekschoor vertelt in het NOS Radio 1 Journaal meer.

Kijk hier het gesprek met Thomas Spekschoor

Voormalig PvdA-leider Samsom is kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans. In die hoedanigheid had hij een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Verplichte uitkoop van boeren ligt in Den Haag politiek heel gevoelig. De BoerBurgerBeweging (BBB), die vorige week bij de Provinciale Statenverkiezingen een grote overwinning behaalde, wil er onder geen beding aan meewerken. Een groot deel van de Tweede Kamer ziet er ook niets in.

'Keuze aan lidstaten'

In het door stikstofminister Van der Wal ingezette beleid wordt verplichte uitkoop alleen als allerlaatste optie gezien. Maar volgens de Europese Commissie is verplichte uitkoop juist het recept om uit de crisis te komen. Samsom verwoordde het standpunt van de Europese Commissie vorig jaar november in een gesprek met Nederlandse topambtenaren.

De NOS heeft Samsom om een reactie gevraagd. Hij zegt dat hij LNV alleen heeft gewezen op de verschillende Europese regels rond onteigening en uitkoop. "De keuze tussen beide instrumenten op grond van andere overwegingen, laat de Commissie uiteraard aan de lidstaten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie