Politiek
NOSNTR

Voor NSC is deze formatieronde ten einde, houdt mogelijkheden open

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor NSC is deze formatieronde ten einde, houdt mogelijkheden open

NSC vindt dat deze ronde van formatiegesprekken klaar is. De partij houdt de mogelijkheid open voor steun aan een minderheidskabinet of een ander soort kabinet met brede steun in de Tweede Kamer. Gesprekken over een 'gewoon' meerderheidskabinet lijkt de partij uit vooralsnog uit te sluiten.

Video niet beschikbaar

Bronnen rond de partij zeggen dat dat voor een groot deel te maken heeft met financiële tegenvallers en dat de partij geen loze beloften aan de burger wil doen. Deze informatie over tegenvallers zou pas deze week bij de partijen terecht zijn gekomen.

Oplopende spanningen

Dat is voorlopig de uitkomst van de gesprekken die PVV, VVD, NSC en BBB vandaag voerden. De gesprekken volgden na twee weken van oplopende spanningen en een moeizaam weekend met onenigheid en kritiek over en weer.

PVV-leider Wilders schreef gisteren op X dat de inzet van de onderhandelende partijen moet zijn om er samen uit te komen. Dilan Yesilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) sloten zich daarbij op X aan. NSC-leider Omtzigt deed dat niet.

Video niet beschikbaar

Meer duidelijkheid

Informateur Plasterk weet niet precies wat hij van het besluit van de NSC-leider moet maken. "Ik ben een beetje verbaasd, en tot nu heb ik een warrig verhaal gehoord. Ik kreeg het in een appje te horen en hoop er morgen meer duidelijkheid over te krijgen."

Wilders laat op X weten 'teleurgesteld' te zijn met de beslissing van NSC: "Nederland wil dit kabinet en nu gooit Pieter Omtzigt de handdoek in de ring terwijl we tot vandaag nog in gesprek waren", schrijft hij. "Ik begrijp er helemaal niets van."

Voor Yesilgöz komt het nieuws ook als een verrassing: "Ben zeer verbaasd", zegt de VVD-leider. "We zaten middenin constructieve gesprekken, ook vandaag. Hoop dat we snel om tafel kunnen om te horen wat hier precies aan de hand is." Daar sluit BBB'er Caroline van der Plas zich bij aan: "Verbijsterend dit".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie