Politiek
KRO-NCRV

'Geert Wilders is een hele bange jongen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geert Wilders is een hele bange jongen'

"Geert Wilders verliet in 2004 uit angst de VVD." Dat zegt oud-Tweede Kamerlid en toenmalig VVD-collega Gert-Jan Oplaat in Spraakmakers. "Het is geen plan geweest van hem om uit de fractie te gaan. Dit is hem overkomen uit angst."

Oplaat en Wilders konden zich destijds beiden niet vinden in de koers van de VVD die hen niet rechts genoeg was. De partijleden stelden samen een tienpuntenplan op om de discussie over de koers binnen de partij aan te zwengelen.

Rechtse koers

"We zeiden wel eens dat het enige rechtse aan de VVD toentertijd het krijtstreeppak van Jozias van Aartsen was", blikt het oud-Kamerlid en inmiddels voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders terug. Op het tienpuntenplan stonden onder andere liberale stokpaardjes zoals de maximumsnelheid naar 130 km per uur en de three strikes you’re out-aanpak voor overtredingen.

De geplande discussie tussen Oplaat, Wilders en de rest van de VVD is er nooit van gekomen. "De zondag voordat maandag de Kamer weer zou beginnen na het reces, had ik met Geert afgesproken wat we zouden gaan zeggen. We zouden ons verantwoorden aan de fractie."

Ayaan Hirsi Ali

Toen Oplaat de werkkamer van Wilders binnenstapte trof hij fractiegenoot Ayaan Hirsi Ali ook aan. Zij én Wilders zouden de VVD verlaten en zei volgens Oplaat: "Als Geert gaat, ga ik mee". "Ik heb haar weggestuurd," zegt Oplaat, "want zij had er niets mee te maken."

Oplaat heeft naar eigen zeggen koste wat het kost geprobeerd om Wilders binnen boord te houden, maar hij kon hem niet meer overtuigen. "Hij zei: ik ga eruit en Turkije is het breekpunt."

Quote

Sindsdien is het Wilders volledig over de schoenen gelopen

Gert-Jan Oplaat

'Dit is niet Geert zoals hij is'

Sindsdien is het Wilders volledig 'over de schoenen gelopen' vindt Oplaat. "Dit is niet de Geert zoals hij is. Hij is een fuikpoliticus geworden die telkens een vakje extremer moet zijn."

Oplaat, die Wilders al tien jaar niet meer gesproken heeft, ziet vooral een bange politicus als hij naar zijn vroegere collega kijkt. "Als je hem in de Kamer ziet zitten, hij heeft geen nagels aan zijn vingers meer over van het bijten. Dat komt natuurlijk door al de bedreigingen, maar dit angstige heeft er altijd een beetje ingezeten."

Stand.nl: Tweede Kamerleden die vertrekken bij hun partij moeten hun zetel opgeven



Ster advertentie
Ster advertentie