Politiek
BNNVARA

Gündoğan over vertrek Tweede Kamer: 'Pers heeft meer interesse in juice dan politieke ambt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gündoğan over vertrek Tweede Kamer: 'Pers heeft meer interesse in juice dan politieke ambt'

Kamerlid Nilüfer Gündoğan, van de eenmansfractie Groep Gündoğan, keert na de aankomende verkiezingen niet terug. In De Nieuws BV blikt Gündoğan terug op haar tijd in de Tweede Kamer.

Video niet beschikbaar

Na haar vertrek bij Volt heeft Gündoğan gesprekken gevoerd met het plan om een eigen partij op te zetten. Een van de voorwaarden was volgens het Kamerlid dat de nieuwe partij wat moest toevoegen aan het huidige bestel. "Ik vind dat de aanpak van klimaat nog veel zakelijker en nuchterder moet worden uitgevoerd, voorbij de emotie." Na de val van het kabinet liet Gündoğan in een tweet weten dat 'de tijd te kort is om nog een nieuwe politieke partij op te richten'.

Volt

Tweeënhalf jaar geleden kwam Gündoğan in de Kamer voor Volt. Na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, ging ze alleen verder. Op haar tijd bij Volt kijkt Gündoğan niet terug 'met een sprongetje in haar hart': "Een echte nasmaak geeft dat me nog steeds."

De partij beschuldigt Gündoğan van grensoverschrijdend gedrag. Het Kamerlid ziet parallellen met Khadija Arib. De oud-Kamervoorzitter wordt, net als Gündoğan, beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Net als Arib kent Gündoğan de inhoudelijke aantijgingen niet, zegt ze. "Wat is dat gedrag dan, mag ik eens weten wat ik dan heb gedaan? Ik mag tot op de dag van vandaag niet weten wat ik dan zogenaamd zou hebben gedaan dat dit rechtvaardigt."

Burn-out

Gedurende deze zaak voelde Gündoğan zich naar eigen zeggen 'erg kwetsbaar' en alleen. "Ik heb toen ook gezegd tegen de fractie: 'Als dit zo doorgaat zonder steun, is het mij niet meer waard'."

Het Kamerlid zegt ten tijde van de bedreigingen en de aantijgingen omtrent grensoverschrijdend gedrag op sommige momenten best emotioneel te zijn geweest. "Ik denk dat ik tegen een burn-out aan heb gezeten." Steun vond ze in de Kamer niet: "Het was heel eenzaam."

Terugblik Kamerlidmaatschap

"Ik vind dat het te veel over mij is gegaan en te weinig over de ideeën waar ik voor had willen staan", aldus Gündoğan, terugblikkend op haar Kamerlidmaatschap. "Ik kreeg meer aandacht toen ik met valse aantijgingen te maken had, dan toen ik met belastingplannen kwam of met een motie (...), dat betreur ik. De pers heeft meer interesse voor de juice dan voor het politieke ambt." Maar: "Ik kijk zeer vereerd terug. Het is denk ik een van de meest eervolle banen die je kan hebben. Je land, je volk, je democratie dienen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie