Politiek
BNNVARA

Kabinet voert al langer gesprekken over spanningen ambtenarij en politiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet voert al langer gesprekken over spanningen ambtenarij en politiek

Grote zorgen leven er binnen de ambtenarij over 'toegenomen spanning' in de samenwerking met politici, dat meldde NRC vanochtend. Minister Bruins Slot (CDA) van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie bij De Nieuws BV dat er al langere tijd gesprekken worden gevoerd over het onderwerp.

Volgens NRC zou er half november een brandbrief zijn geschreven namens 50 ambtenaren. Daarin zou onder meer staan dat 'ambtenaren hun werk moeten kunnen doen zonder het risico te lopen in het politieke debat te worden getrokken'. Bruins Slot herkent dat: "Ambtenaren zijn de afgelopen jaren steeds meer onderwerp geworden van het publiek en politiek debat." De brief laat volgens haar 'het belang zien om goed als een tandem met elkaar samen te werken'.

Gesprekken

Volgens de minister zijn er inmiddels al meerdere gesprekken over het thema gevoerd: "Eigenlijk al sinds het vorige kabinet. We moeten ook niet ophouden om daarover te praten, omdat uiteindelijk de samenwerking in totaal maakt dat je de goede besluiten en beslissingen kan nemen voor Nederland."

Tegenspraak

NRC-journalist Hugo Logtenberg vertelde vanochtend in het mediaforum dat ambtenaren soms ook moeite hebben om ongevallige boodschappen over te brengen aan hun politieke bazen. Volgens Bruins Slot is het geven van tegenspraak juist een belangrijke taak. "Ik zeg ook altijd op het departement: Als ik niet een week ben tegengesproken heb ik gewoon een hele slecht week gehad. Want je hoort in een goed debat en dialoog tot een goed besluit te komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vertrouwen in eerlijke verkiezingen

Wat volgens Bruins Slot ook verbeterd moet worden, is het vertrouwen in de verkiezingen. Volgens onderzoek denkt één op de tien kiezers dat de vorige Tweede Kamerverkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Dubbel zo veel als de verkiezing ervoor in 2017. Om de transparantie het vertrouwen in de verkiezingsproces groter te maken heeft het kabinet een hele serie aan maatregelen genomen. Zoals het versterken van de positie van de Kiesraad en wijziging van hett vaststellen van de verkiezingsuitslag.

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie