Politiek

Politieke strijd om illegale koopzondag Elburg

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieke strijd om illegale koopzondag Elburg

Winkeliers in het Gelderse Elburg willen na de klappen van de coronacrisis graag op zondag open. Sommige winkeliers doen dat, tegen de regels in, ook. Die actie zorgt voor heftige reacties uit de gemeentepolitiek, waarvan zelfs aangifte gedaan is.

Elburg is een historische vestingstad, die populair is bij toeristen. Winkeliers in de stad ergeren zich al jaren aan het feit dat er elke zondag drommen toeristen langs een dichte deur lopen. "Toeristen zijn er voornamelijk in het weekend. En ondernemers in Elburg moeten het vaak van het toerisme hebben", zo vertelt journalist Rik Kapitein van Omroep Gelderland in de reportage.

Gemeentelijke geschillen

De politieke soap in Elburg is de tweede aflevering van de zomerserie 'Gemeentelijke Geschillen' van ReportersNL de regionale rubriek van Reporter Radio. Weten wanneer de politieke soap in jouw regio aan bod komt? Bekijk op de pagina van ReportersNL het uitzendschema.

Na de klappen van de coronacrisis is de nood hoog, zeggen de winkeliers in de toeristische, historische vesting van Elburg. Een deel van het toeristische seizoen is verloren gegaan. Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) vraagt de politiek daarom om een aanpassing van de regels rond de koopzondag. Elburg kent geen koopzondag, maar de winkeliers willen alleen voor deze zomer opengaan om toch wat van de verliezen in te lopen.

Koopzondag verboden

Maar versoepeling van de regels zit er niet in bij de gemeenteraad. De vier christelijke partijen hebben samen 14 van de 19 zetels. Deze partijen (Algemeen Belang, CDA, ChristenUnie en SGP) vormen ook de coalitie in Elburg. Alleen het CDA ziet mogelijkheden voor zondagsopening, maar de andere coalitiepartijen zijn meteen onwrikbaar. Zij vormen samen ook een meerderheid en dus komt er geen koopzondag in Elburg.

Daarop organiseert de winkeliersvereniging een illegale koopzondag. Op 31 mei gaan twintig winkeliers in de oude vesting toch open, tegen de regels in. De ondernemers draaien een goede dag, ziet Kapitein van Omroep Gelderland. De actie krijgt steun en kritiek. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal, verantwoordelijk voor de handhaving, houdt het bij een officiƫle waarschuwing voor de winkeliers voor hun actie.

Aangifte

De plaatselijke SGP is woedend over de actie van de winkeliers. In een, inmiddels aangepaste, column steekt SGP-raadslid Dirk Bok niet onder stoelen of banken wat hij van de winkeliersvereniging vindt: "Hij vergeleek hen met een drugskartel", vertelt Kapitein.

Deze column en een bijbehorende strip zorgen ervoor dat boze winkeliers inmiddels aangifte hebben gedaan tegen het SGP-raadslid. Zij vinden dat er sprake is van laster.

Maar de SGP hield het niet bij de vergelijking met een drugskartel. Hoe dat zit?

Zondagavond (26 juli) in Reporter Radio (19.00-20.00): strijd om illegale koopzondag in Elburg.

Ster advertentie
Ster advertentie