Politiek
WNL

FvD'er Theo Hiddema: 'Baudet leeft in een ander universum'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FvD'er Theo Hiddema: 'Baudet leeft in een ander universum'

Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie Theo Hiddema vindt dat zijn partijleider Thierry Baudet in een ander universum leeft. Dat zei de strafrechtadvocaat donderdagochtend in Sven op 1.

“Ik denk wel eens dat er sprake is van een empathisch defect bij Baudet en zijn medestanders”, aldus Hiddema. “Er wordt puur academisch, geabstraheerd van al het geweld, gekeken: hoe moeten wij dit filosofisch duiden? Daar heeft de Oekraïner geen boodschap aan.”

In tegenstelling tot zijn partijleider erkent de senator het bestaansrecht van Oekraïne als natiestaat. De Russische president Poetin – in het verleden door Baudet omschreven als prachtvent – noemt hij “een proleet”.

Uitspraken Baudet

Het is niet de eerste keer dat Hiddema publiekelijk afstand neemt van uitspraken van Baudet en andere prominente leden van FvD. “Ik heb me ook vanuit hele andere inspiratiebronnen dan corona of Oekraïne bij de partij gemeld”, verklaart hij.

De advocaat zegt vooral pissig te worden over vergelijkingen tussen de behandeling van ongevaccineerden en die van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Bij relativering van de Holocaust word ik pissig en dan spreek ik mij daartegen uit.”

Toch overweegt hij niet om de partij te verlaten en bijvoorbeeld op persoonlijke titel door te gaan in de Eerste Kamer. “Ik heb een mandaat als FvD-politicus. Als ik mij niet meer senang zou voelen, zou ik er helemaal mee ophouden.”

Onderzoek

Donderdag meldde Zembla dat meerdere deskundigen pleiten voor een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar mogelijke financiële banden tussen FvD en het Kremlin. De Algemene Rekenkamer zou hiervoor te weinig slagkracht hebben volgens hen. Hiddema verwelkomt een dergelijk onderzoek met open armen. “Ga gerust je gang. Ik heb nog nooit een Rus of een roebel gezien.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie