Politiek
EO

Bas van der Vlies was ‘rustig, kalm en hoffelijk’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bas van der Vlies was ‘rustig, kalm en hoffelijk’

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies is overleden. In de uitzending van Dit is de Dag herinnert bevriend SGP-voorlichter Menno de Bruyne hem als een rustige, kalme en hoffelijke man. "Hij bleef altijd hameren op de zaak en niet op de persoon."

Van der Vlies was 29 jaar lid van de Tweede Kamer en daarmee de langstzittende naoorlogse parlementariër. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas heeft de SGP’er in zijn gehele periode als Kamerlid (24 jaar) meegemaakt. “Van der Vlies hoorde erbij, letterlijk en figuurlijk.”

Weisglas noemt Van der Vlies ook een ‘standvastig man’ als het gaat om zijn politieke handelswijze. Hij verdedigde vaak principiële SGP-standpunten die inhoudelijk haaks stonden op hoe er door de meerderheid van het parlement of de maatschappij werd gedacht. “Daar kon hij op hoffelijke wijze ook lastig in zijn. Dat was zijn taak en dat deed hij buitengewoon goed.”

Vrouwenlidmaatschap

Politicoloog Hans Vollaard is het eens met Weisglas. Hij zegt dat huidige politici daar wel iets van Van der Vlies kunnen leren. “Namelijk dat je politieke standpunten kunt hebben die sommige mensen echt verschrikkelijk vinden en dat je dat met een zekere beminnelijkheid en vriendelijkheid toch steeds voor het daglicht kunt brengen.”

Die beminnelijkheid kwam Van der Vlies niet alleen buiten de SGP, maar ook binnen de partij goed van pas, analyseert Vollaard. De politicoloog is co-auteur van het boek ‘Mannen van Gods Woord’, dat uit kwam rond de honderdste verjaardag van de SGP. Vollaard wijst op de rol die Van der Vlies heeft gespeeld in de discussie over het vrouwenlidmaatschap die binnen de SGP tot flinke discussies kon leiden. “Hij heeft het voor elkaar gekregen een bindend figuur in de partij te blijven. Dat is de reden waarom hij ook zo lang leider is geweest, denk ik.”

God zij met ons

De Bruyne wijst erop dat vrijwel iedere Nederlander nog iets bij zich draagt dankzij de politieke inzet van Van der Vlies, namelijk het randschrift God zij met ons op onze twee-euromunten. “Minister Zalm, destijds minister van Financiën, was erg ingenomen met Van der Vlies en heeft zich voor deze wens van hem ingezet om deze tekst zichtbaar te houden op onze munt.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie