Politiek
KRO-NCRV

Plan voor meer diversiteit Kamer: 'Onacceptabel dat er 0 zwarte Kamerleden zijn'

foto: PvdAfoto: PvdA
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan voor meer diversiteit Kamer: 'Onacceptabel dat er 0 zwarte Kamerleden zijn'

"Het is onacceptabel dat er 0 zwarte Kamerleden zijn", zegt Fatihya Abdi in Spraakmakers. In een tijd waarin er debatten worden gevoerd over racisme, racisme op de woningmarkt en de toeslagenaffaire, is het volgens de PvdA'er niet meer uit te leggen dat de Kamer niet representatief en inclusief is.

Video niet beschikbaar

11 procent van de Kamerleden heeft een migratieachtergrond terwijl 24 procent van Nederland dit heeft. Daarom lanceert Abdi samen met drie politici van partijen D66, GroenLinks en DENK een campagne voor meer diversiteit in de Tweede Kamer. Ze noemen zichzelf: The Dutch Squad.

Geen herkenning

Veel mensen met een biculturele achtergrond voelen zich niet vertegenwoordigd door Den Haag. Terwijl de Kamer als volksvertegenwoordiging bij uitstek een afspiegeling zou moeten zijn van het land, zegt Abdi. "We zien het in gesprekken met mensen op straat: die voelen niet dat het over hen gaat. Ze herkennen zich soms ook niet in de taal die gebruikt wordt."

Abdi noemt een representatieve Kamer in het belang voor heel Nederland en daarom is het zaak om mensen met verschillende achtergronden, ervaring en expertise in de politiek te krijgen.

Andere kijk

Zelf heeft ze – door haar eigen achtergrond – een andere kijk op onderwijs. "Ik heb zelf meegemaakt dat ik een te laag schooladvies kreeg. Ze wilde me naar een speciale school sturen en mijn moeder heeft zich hier enorm tegen verzet." Met speciale cursussen en bijbaantjes heeft ze toch haar vwo-diploma gehaald.

Volgens Abdi hebben politieke partijen tot nu toe te weinig gedaan om een diverse lijst te presenteren. Ze is trots op haar PvdA die voor aankomende verkiezingen een zeer diverse lijst samenstelde. Zelf staat ze op nummer 30 waarmee ze - afgaande op de peilingen - weinig kans maakt om zelf in de Kamer te komen.

Stemmen

Maar dat maakt haar niet minder vastbesloten om de missie voor een meer representatieve en inclusieve Kamer, uit te dragen. "Het moet anders, het kan niet anders." Abdi en de andere initiatiefnemers wil dat het in de toekomst normaal wordt dat een kandidatenlijst divers is.

Door middel van het organiseren van online gesprekken op sociale media - de plek waar veel van de achterban aanwezig is - willen ze mensen onderwijzen over het belang van stemmen en verkiezingen.

Gemeenteraadsverkiezingen

Ook na de Tweede Kamerverkiezingen blijft The Dutch Squad zich hardmaken om meer mensen met een biculturele achtergrond richting de politiek te bewegen. Zo hopen en proberen ze meer mensen met verschillende achtergronden te motiveren zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Ook willen ze dat nieuwe gezichten, eenmaal gekozen, handvatten krijgen om hun idealen in de Kamer politiek waar te maken zodat ze niet na een aantal jaar weer vertrekken.

The Dutch Squad is een initiatief van Milka Yemane (GroenLinks, nummer 34), Joan Nunnely (D66 nummer 33) en Isaura Carrilho (Denk, nummer 6).

Fatihya Abdi over meer diversiteit in de Tweede Kamer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie