Politiek
AVROTROS

CDA presenteert 'piepend en krakend' kandidatenlijst en partijprogramma maar volgens Hugo de Jonge 'hoort dat erbij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA presenteert 'piepend en krakend' kandidatenlijst en partijprogramma maar volgens Hugo de Jonge 'hoort dat erbij'

De lijsttrekkersverkiezing ging al niet van een leien dakje, het verkiezingsprogramma kwam wat moeizaam tot stand en niet alle kandidaten zijn blij met hun plek op de lijst. Het rammelt weer als 'vanouds' bij het CDA.

CDA verkiezingsprogramma

Tien jaar geleden kwam het CDA in een crisis terecht toen het 20 van de 41 zetels verloor. Na die verkiezingen zakte de partij verder weg en raakte nog meer zetels kwijt. Maar langzamerhand werd onder Sybrand Buma de weg omhoog weer gevonden en ging de partij met 19 Kamerzetels zelfs weer regeren. Buma verruilde vorig jaar Den Haag voor zijn geboorteprovincie Friesland. En intussen rommelt het weer als vanouds.

Verdeelde partij

Zo zorgde de verkiezing van een nieuwe lijsttrekker opnieuw voor onrust: iedereen ging er vanuit dat de ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge de strijd om het lijsttrekkerschap aan zouden gaan. Maar Hoekstra bedankte dit voorjaar voor de eer en De Jonge kreeg plotseling geduchte concurrentie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. De digitale lijsttrekkersverkiezing ging in eerste instantie mis en moest opnieuw. De uitslag leverde een verdeelde partij op: Hugo de Jonge won met slechts 258 stemmen verschil.

Pieter Omtzigt legde zich schoorvoetend neer bij zijn nederlaag en is sindsdien de running mate van Hugo de Jonge. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: "Wat die leiderschapsverkiezing in ieder geval heeft laten zien is dat het CDA nog altijd een partij is van verschillende stromingen. Het CDA is echt een middenpartij en er zitten ook echt mensen bij die, laat ik zeggen, meer aan de linker en meer aan de rechterkant zitten en ook echt in het midden."

Teleurstelling over onverkiesbare plek

En deze week werd de rest van de kandidatenlijst bekend, wat opnieuw onrust opleverde. Zittende Tweede Kamerleden waren teleurgesteld over hun onverkiesbare plek, bedankten voor de eer of begonnen per ommegaande een voorkeurscampagne. De partijtop wil zelf niets weten van onrust, hoewel het volgens minister Hoekstra van Financiƫn 'niet de makkelijkste weken en maanden' waren voor het CDA.

Ook partijleider Hugo de Jonge zegt dat er niets bijzonders aan de hand is. "Het is logisch dat het altijd wel een beetje deining geeft als je een nieuwe leider kiest, en als er veel veranderingen plaatsvinden in een korte termijn in een partij. Dat het altijd wel een beetje piept en kraakt, dat hoort erbij. Ik zie juist heel veel energie bij heel veel mensen binnen die partij."

Mandaat De Jonge niet optimaal

Politiek commentator Joost Vullings denkt dat de CDA-partijleider hier toch iets te luchtig over is: "Hugo de Jonge is met zo'n nipte meerderheid verkozen, dat zijn mandaat niet optimaal is. Ook heeft de lijsttrekkersverkiezing zijn sporen nagelaten in de onderlinge relaties binnen de CDA-top."

"Veel tijd om te investeren in de partij heeft De Jonge niet", zegt Vullings, "Want zijn baan als coronaminister is veeleisend. Het CDA is als een vulkaan waar permanent een rookpluimpje uit opstijgt. Vraag is: komt de vulkaan tot rust of barst hij een keer uit?"


Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie