Politiek
NOS

Burgerforum voor klimaat krijgt groen licht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgerforum voor klimaat krijgt groen licht

Er komt een speciaal burgerforum waarin 175 mensen mee kunnen praten over het klimaat. Het gaat zich uitspreken over hoe we als Nederland duurzamer moeten leven. Woensdagavond gaf de Tweede Kamer groen licht voor het experiment. Schrijver en oprichter van de organisatie Bureau Burgerberaad Eva Rovers vertelt over het burgerberaad bij het Radio 1 Journaal.

"Ik vind het ontzettend goed dat er eindelijk in Nederland ook een burgerberaad komt," zegt Rovers, "Al helemaal omdat het ook over klimaat gaat. Dat is in veel landen om ons heen al gedaan. Dat blijkt een goede manier om echt met de samenleving te beslissen over wat we samen gaan doen."

Meningen verdeeld

Volgens Rovers zijn er niet alleen burgers betrokken bij het beraad: "Er zijn ook nadrukkelijk deskundigen bij betrokken, ze hoeven niet alles alleen te bedenken. Als je mensen voldoende tijd en ruimte geeft, komen ze met hele haalbare, constructieve aanbevelingen. Ze durven vaak ook verder te gaan dan de politiek."

Het experiment duurt een half jaar. In het Kamerdebat over het burgerforum was er naast enthousiasme ook veel twijfel te horen en uitten Kamerleden hun vrees voor een mislukking. Als te weinig mensen zich vertegenwoordigd voelen of als de politiek de adviezen van het burgerforum naast zich neerlegt, voedt dit juist het wantrouwen, zo zeiden verschillende Kamerleden.

Bij een burgerberaad wordt gebruik gemaakt van dialoog in plaats van debat. Volgens Rovers kan er daarom constructiever met elkaar worden gepraat: "Er zitten veel verschillende mensen met verschillende politieke en culturele achtergronden. En juist daardoor zijn ze goed in staat verschillen te overbruggen en dichter tot elkaar te komen."

Te laat

Rovers maakt zich wel zorgen over schijnparticipatie, omdat het project pas later van start gaat. "Het forum zal pas maart volgend jaar beginnen. Er gaat meestal bijna een jaar overheen voordat de adviezen er dan ook liggen. Dan zit het kabinet alweer vlak voor de verkiezingen en hebben ze geen tijd er iets mee te doen."

Na de instelling van het burgerforum zijn er minstens acht maanden nodig voor de voorbereiding. Dan kan het project rond maart 2024 starten voor de duur van zes maanden.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie