Politiek
KRO-NCRV

Den Haag-watcher: niet zo in de stress raken van idee dat kabinet kan vallen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Den Haag-watcher: niet zo in de stress raken van idee dat kabinet kan vallen

"Het is opvallend dat iedereen in de stress raakt als er gezegd wordt: 'ojee het kabinet valt'", zegt politiek commentator Kees Boonman bij Spraakmakers. "Ook een demissionair kabinet kan regeren."

Hoe eensgezind kan dit kabinet nog werken aan oplossingen voor de problemen met stikstof, de vluchtelingenopvang en de koopkracht? Die vraag hangt boven het debat van vandaag na uitspraken de uitspraken van minister Hoekstra in het AD. Hij noemde het halveren van de stikstofstofuitstoot in 2030 'niet meer heilig'.

"Het is opvallend dat iedereen in de stress raakt als er gezegd wordt: 'ojee het kabinet valt'", zegt Den Haag-watcher Boonman. Alsof de veelheid aan problemen het niet toelaat. Maar je kunt het ook omdraaien, zegt hij en het kabinet als "grootste probleem" zien.

Doodlopende weg

Hij komt om in de beeldtaal om het uit te leggen. Een greep hieruit: "Zoals het nu gaat, werkt het niet. Dan is het een stuurloos schip." En: "Het is twaalf jaar lang een zoektocht geweest naar geitenpaadjes. En op een gegeven moment kom je een doodlopende weg tegen."

Dát er problemen zijn, bagatelliseert hij niet. Maar "ook een demissionair kabinet kan regeren", zegt hij. Met steun van de Kamer kunnen de ministers allerlei beslissingen nemen en daarmee is er misschien wel "breder draagvlak dan ooit."

Heel diep zuchten

Over die problemen maakt ecoloog Louise Vet zich erg zorgen. Over het terugkrabbelen van Hoekstra zucht ze "heel diep." "We kunnen nog meer getreuzel op dit belangrijke dossier echt niet gebruiken. Dat hebben 36 wetenschappers nog eens eventjes benadrukt. We hebben jaren zitten modderen om ecologie en economie goed te verbinden. Er liggen zoveel mooie kansen, maar uiteindelijk wordt er niets aan gedaan."

Ze noemt Hoekstra's draai "zo kwalijk". "Want ik zou die achterban zo graag een keer helderheid willen geven. Er is nog steeds geen werkelijk perspectief geboden. Als dat wel gebeurt, gaan we wel mee. Er is maar een kleine club die zegt: er is geen stikstofprobleem."

Kabinet zit rit niet uit

"Uiteindelijk zullen we vandaag zien hoe vertrouwen onderling in coalitie is", tekent PvdA-prominent Gerdi Verbeet uit. "Maar ik denk niet dat ze vandaag het kabinet laten vallen." Maar dat het een keer gebeurt, dat denkt ze wel. "Ik zie dit kabinet de rit niet uitzitten. Er is toch te weinig onderlinge samenhang."

Daar maakt ze zich niet per se zorgen over. Want ook een demissionair kabinet kan "flinke knopen doorhakken", zegt ze in lijn van Boonman. Wel maakt ze zich zorgen over het gebrekkige vertrouwen van de samenleving in de politiek. Het enorme begrip van veel mensen voor de boeren laat dat zien volgens haar. Betrek burgers nou meer bij thema's als het klimaat of de opvang, "dan komt er een oplossing."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie