Politiek
WNL

Discussie over Yeşilgöz als minister van Justitie: 'Het gaat erom of je er affiniteit mee hebt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Discussie over Yeşilgöz als minister van Justitie: 'Het gaat erom of je er affiniteit mee hebt'

Er is veel discussie over de aanstaande benoeming van VVD’er Dilan Yeşilgöz als minister van Justitie en Veiligheid omdat zij geen juridische achtergrond heeft. Volgens oud-minister Alexander Pechtold hoeft dat echter geen belemmering van gezag te betekenen. “Het gaat erom of je er affiniteit mee hebt. Je kunt ook directeur van een ziekenhuis zijn zonder dat je zelf een operatie hebt gedaan, of überhaupt een spuit kan zetten”, zegt hij erover in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Discussie over Yeşilgöz als minister van Justitie: ‘Het gaat erom of je er affiniteit mee hebt’

Video niet beschikbaar

Yeşilgöz studeerde Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een minister van Justitie en Veiligheid geen juridische achtergrond heeft, als je ‘invallers’ Rita Verdonk en Stef Blok niet meerekent.

Veel juristen vragen zich dan ook hoe de nieuwe leidinggevende van het ministerie van Justitie de essentie van een juridisch doorwrocht stuk tot zich gaat nemen. Pechtold wijst erop dat Yeşilgöz hiervoor kan rekenen op ambtelijke ondersteuning. “Goede ambtenaren adviseren een minister zo dat de essentie er echt wel uit komt. Je hoeft die wet niet zelf te schrijven”, zegt hij.

‘Dilan Yeşilgöz is een toppolitica’

“Uiteindelijk gaat het er niet om of je het allemaal zelf kan narekenen en of je het zelf in het wetboek kunt opzoeken, maar wat je ermee doet”, beklemtoont hij. “Dilan Yeşilgöz is een toppolitica. Dus zij is heel goed in staat om de essentie uit wat ze dadelijk moet gaan doen te halen, en dat weer te vertalen naar de maatschappij of terug de politiek in.”

Daarbij wijst de oud D66-leider erop dat de VVD’er in de Amsterdamse gemeenteraad ook Veiligheid in haar portefeuille had zitten. Yeşilgöz werd in 2017 verkozen in de Tweede Kamer, waar zij zich onder meer bezighield met justitie. In mei 2021 werd ze naar het kabinet geroepen om daar aan te treden als staatssecretaris Klimaat en Energie op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Dus ze is ervaren, zegt Pechtold. “En ik denk dat het best overkomelijk is.”

Oud-topambtenaar Hans Borstlap (CDA) sluit zich volledig bij Pechtold aan. “Je bent er niet voor om het werk van een ambtenaar over te doen. Je bent een politiek bestuurder”, zegt hij. Volgens hem is de benoeming “bijzonder, maar kan het ook heel verrassend zijn”.

“Yeşilgöz is iemand die gedreven over die onderwerpen kan praten”, besluit Pechtold. “Dat heb je misschien zelfs meer nodig dan iemand die heel diep in de materie zit, en daardoor niet meer datgene wat mensen die thuis naar het journaal zitten te kijken willen horen.”

Op andere ministeries veel 'gewoner'

Op andere ministeries is het veel gebruikelijker dat een politicus zonder een specifiek diploma aantreedt als minister. Zo is Wopke Hoekstra ook geen afgestudeerd econoom, maar werd hij toch minister van Financiën. Net als Sigrid Kaag, de beoogde minister voor diezelfde post nu.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie