Politiek
WNL

CDA-prominent: 'Als politici elkaar onderling vertrouwen, vergroot dat het vertrouwen in de politiek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-prominent: 'Als politici elkaar onderling vertrouwen, vergroot dat het vertrouwen in de politiek'

Het vertrouwen in de politiek heeft een flinke deuk opgelopen door de formatieblunder. Oudgediende Tjeenk Willink neemt inmiddels zijn tijd om de politieke boot in bestuurbaar water te manoeuvreren. Toch is er volgens prominenten waaronder rector magnificus van Tilburg University, Wim van de Donk (CDA), meer aan de hand en ligt de politieke crisis veel dieper.

''Onze democratie en rechtstaat moet ons buitengewoon dierbaar zijn en er staat nu nogal wat op het spel. Soms is er een diepe crisis zoals deze ervoor nodig om dat besef terug te krijgen'', zegt Van de Donk in WNL Haagse Lobby. In het verlengde daarvan moet ook het besef weer terugkomen dat de burger vertrouwen moet hebben in de politiek.

Vertrouwen onderling

Volgens Van de Donk is het belangrijk dat politici meer vertrouwen naar elkaar uitstralen. ''Als politici elkaar onderling vertrouwen, vergroot dat het vertrouwen in de politiek. Als er geen sprake meer is van respect in debatten of als bepaalde zaken openlijk in twijfel worden getrokken, is het einde zoek.''

Kamerleden moeten zelf veranderen

Ondanks de oproep voor meer vertrouwen in elkaar en transparantie, is het opmerkelijk te noemen dat de formatie momenteel door één persoon geleid wordt die bovendien politiek Den Haag erg goed kent. ''Hij is uitdrukkelijk gevraagd, het is niet zo dat Tjeenk Willink is opgelegd door wie dan ook'', zegt Ruud Koole PvdA-senator en hoogleraar politicologie. ''Toch zal hij het om deze reden wel rustig aan doen en ik denk dat Willink zal proberen om er bij de Tweede Kamer erop aan te dringen dat verandering in bestuursstijl alleen kan door zélf te veranderen.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie