Politiek
EO

GroenLinks wil 'meest feministische kabinet ooit': 50 procent vrouwen

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks wil 'meest feministische kabinet ooit': 50 procent vrouwen

Als GroenLinks toetreedt tot het volgende kabinet, moet dit voor 50 procent uit vrouwen bestaan. Dat zegt Corinne Ellemeet, de nummer 2 van de kieslijst van de partij in Dit is de Dag. "We willen het meest feministische kabinet ooit. Het moet fifty-fifty zijn”, aldus de runner-up van GroenLinks.

Ellemeet vindt het "passen bij deze tijd, dat we vrouwen serieus nemen." Vijftig procent vrouwen is daar een uiting van, zegt ze. "Je wil een nieuwe norm stellen. Je wil dat vrouwen evenzeer in de politiek meetellen als mannen. Dan kan het gewoon helpen om zo’n claim neer te leggen: als je gelijkwaardig bent, dan is fifty-fifty een goed idee."

Bindend quotum

Naast vrouwen in het kabinet moet er ook aandacht zijn voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. “We moeten harde afspraken maken over hoeveel vrouwen je in die top wil hebben. Landen om ons heen hebben dat gedaan. In Frankrijk hebben ze gezegd: een bindend quotum. Als je dat eenmaal doet, ervaren mannen én vrouwen in de top dat het heel veel voordelen heeft en dan kun je afstappen van zo’n dwingende norm.”

Persoonlijk heeft Ellemeet de ambitie om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Als GroenLinks wordt uitgenodigd, zal zij naast partijleider Jesse Klaver meeformeren.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie