Naar homepage
Politiek

'Institutionele belangenbehartigers zullen beter naar hun leden moeten luisteren'
WNL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Institutionele belangenbehartigers zullen beter naar hun leden moeten luisteren'

Snel opkomende protestbewegingen zorgen ervoor dat institutionele belangenbehartigers veel beter naar hun leden moeten luisteren. Dat zegt lobbyist in politiek Den Haag Frans van Drimmelen in WNL Haagse Lobby.

‘Institutionele belangenbehartigers zullen beter naar hun leden moeten luisteren’

"Grote groepen burgers voelen zich soms niet vertegenwoordigd door de organisaties die dat eigenlijk zouden moeten doen", zegt Van Drimmelen. Die burgers kunnen dankzij social media nu het heft in eigen hand nemen. "Kijk bijvoorbeeld naar PO in Actie. Dat is een groep docenten die zich georganiseerd hebben buiten hun eigen vakbond om, omdat ze vonden dat er onvoldoende voor hun rechten werd opgekomen."

Boerenprotesten

Ook de boerenprotesten zijn daar volgens Van Drimmelen een goed voorbeeld van. "Kijk naar hoe de boeren zich uiteindelijk georganiseerd hebben. Dat heeft allemaal kunnen gebeuren dankzij social media. Ook de Groninger Bodem Beweging zijn mensen die zich niet door hun gemeente en provincie vertegenwoordigd voelden."

Achter deze bewegingen zitten volgens Van Drimmelen geen "degelijke organisaties met besturen". "Het zijn vaak individuen die zoiets organiseren. Neem de Groninger Bodem Beweging. Die hadden bijna elke maand een nieuwe voorzitter en een nieuwe woordvoerder. Dat maakt hen voor de gevestigde instituten heel ongrijpbaar. Zo organiseerden we Nederland eigenlijk niet."

Verrijking van de democratie

Van Drimmelen vindt het een positieve ontwikkeling dat burgers op deze manier een grotere invloed kunnen uitoefenen. "Op het moment dat er gesodemieter in Groningen is, moet je als provincie en overheid heel goed nadenken hoe je die mensen het beste kan vertegenwoordigen en een stem kan geven in de richting van Den Haag. Als mensen vinden dat dat onvoldoende gebeurt, dan hebben ze een instrument. Dat is een verrijking van de democratie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie