Politiek
AVROTROS

Drie Kamerleden ook in kabinet: slager keurt zijn eigen vlees, vindt Kamerlid Leijten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie Kamerleden ook in kabinet: slager keurt zijn eigen vlees, vindt Kamerlid Leijten

De nieuw benoemde staatssecretarissen Dilan Yeşilgöz (VVD), Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) moeten hun Kamerzetel opgeven. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. Doen zij dat niet, en blijven ze dus in de Kamer terwijl ze ook onderdeel zijn van het demissionaire kabinet, dan is dat volgens Leijten in strijd met de Kieswet en Grondwet.

Kamer keurt zijn eigen vlees

"Je kan niet in de regering zitten en jezelf controleren", vertelt Leijten in dr Kelder en Co. Maar niet alleen vanwege de dubbele petten van het drietal vraagt Leijten aandacht voor de kwestie. Ook vanwege de recente discussie over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe kunnen de verse demissionaire staatssecretarissen zich ook nog voldoende inzetten als Kamerlid, vraagt zij zich af.

"Regels niet oprekken zonder daarover te debatteren"

Leijten vindt dat de regels niet opgerekt kunnen worden zonder dat daarover een debat is geweest. Dat debat heeft zij dan ook aangevraagd. Leijten diende eerder over deze kwestie Kamervragen in. Daarop volgden antwoorden van de minister president, die stelt dat de dubbelrollen wel degelijk kunnen, gezien de demissionaire staat van het kabinet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie