Naar homepage
Politiek

Pieter Omtzigt 'huiverig' voor een parlementaire enquête over de Belastingdienst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt 'huiverig' voor een parlementaire enquête over de Belastingdienst

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is 'huiverig' voor een parlementaire enquête over de Belastingdienst. Dat zei hij in Spraakmakers waar hij reageerde op zijn SP-collega Renske Leijten die wél wil dat er een enquête komt.

Voor de zomer heeft de Kamer besloten om twee onderzoeken naar het functioneren van de Belastingdienst te starten. "Daar kan uit voortkomen dat nader onderzoek waar de SP om vraagt nodig is, maar als CDA willen we eerst de uitkomsten afwachten."

Bovendien denkt Omtzigt dat een parlementaire enquête niet meteen iets oplost. Wel geeft hij aan te willen weten wie er jarenlang heeft toegestaan dat hele afdelingen zich niet aan de wet hielden.

Fraudeur

Daarmee doelt hij op het bestempelen van burgers als fraudeur. "Wanneer de Belastingdienst mensen bestempelt als fraudeur, hebben mensen het recht om te bewijzen dat ze niet gefraudeerd hebben." Die kans kregen ze volgens Omtzigt niet. Wie eenmaal het label 'fraudeur' heeft, heeft minder rechten bij terugbetalingen. Ook kwijtschelding is dan niet meer mogelijk.

Eerder werd al bekend dat bij zeker 300 ouders de kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet. Naar aanleiding van dit incident opende de SP afgelopen zomer een meldpunt. Daar kwamen 280 klachten binnen. Vanmiddag overhandigt de SP een zwartboek van de klachten aan de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel.

Ster advertentie
Ster advertentie