Politiek
KRO-NCRV

Vrouwelijke premier? 'Vrouw moet 3 keer zo goed zijn als man'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijke premier? 'Vrouw moet 3 keer zo goed zijn als man'

Voor dezelfde toppositie moet een vrouw 2 tot 3 keer zo goed zijn als een man, zegt universitair docent Liza Mügge in Spraakmakers. Nog nooit heeft Nederland een vrouwelijke premier gehad. "Hoe kan het dat na 100 jaar de hoogste positie in ons land nog steeds niet door een vrouw bekleed is?"

Een van de redenen is het onderliggende denken en het systeem van politiek leiderschap, dat gebaseerd is op een witte man. "We zijn niet gewend aan vrouwen in de hoogste positie."

"Enerzijds rekruteren partijen op die manier hun kandidaten. Anderzijds gaan vrouwen zich ook gedragen naar die stereotypen."

Rolmodeleffect

Voor jonge meisjes en vrouwen is het juist belangrijk om vrouwen in de politieke top te zien. "In Amerika is aangetoond dat als jonge vrouwen en meisjes, andere vrouwen campagne zien voeren, dat dit een positief effect heeft op hun politieke participatie en bewustzijn." Het leidt ertoe dat ze over politiek gaan praten en dat het dichterbij komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Nederland noemt Mügge als voorbeeld het lijsttrekkersdebat, dat ook in een Jeugdjournaal te zien is. "Als daar keer op keer allemaal witte mannen in blauwe pakken staan die op elkaar lijken, dan denk je minder snel: dat is misschien wel een mogelijkheid voor mij."

Vrouwen in top hele samenleving

Alleen een vrouwelijke premier gaat niet een enorm groot verschil maken. Daarvoor zijn ook vrouwen in de Tweede Kamer, op ministeries en andere topposities in de maatschappij nodig.

Dat heeft er onder andere mee te maken dat vrouwen worden afgerekend op de dingen die ze voor vrouwen doen. Benoemen ze vrouwen in een toppositie, dan is dat identiteitspolitiek. Een man kan juist scoren door vrouwen op een hoge positie te plaatsen. Daarnaast steunen vrouwen elkaar niet, vertelt Mügge, omdat ze de loyaliteit met mannen in de politiek goed willen houden.

Het World Economic Forum deed vlak voor de coronacrisis onderzoek naar gendergelijkheid. "Die berekende dat het met het huidige groeitempo nog 95 jaar gaat duren voor er politieke gelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dus het is wel echt belangrijk dat we het een zetje geven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie