Politiek
KRO-NCRV

Gaat VVD-lijstduwer Maarten van der Weijden ooit voor een plek in de Kamer?

foto: ANP/Marco de Swartfoto: ANP/Marco de Swart
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat VVD-lijstduwer Maarten van der Weijden ooit voor een plek in de Kamer?

Net als in 2017 duwt Maarten van der Weijden dit jaar de lijst van de VVD aan. Waarom doe je dat, als je toch niet de Kamer in wil? Of gaat de Olympisch-zwemkampioen in de toekomst wél voor een zetel? Spraakmakers zoekt de lantaarndragers van de Nederlandse politiek op.

Verhalen van Spraakmakers: De lijstduwers - deel 4

"In het leven kom je op een punt dat je ziet dat dingen niet vanzelfsprekend zijn", vertelt Van der Weijden vanuit zijn huis in Waspik. Hij realiseerde zich dat politiek "niet ver van je bed" is. "Dan ben ik daar nieuwsgierig naar en wil ik daar iets mee."

Maar ook al zou hij genoeg voorkeurstemmen krijgen, de Tweede Kamer gaat hij niet in. "Daar ben ik heel open in en transparant over. En dan moet dat ook kunnen."

Politiek dichterbij brengen

Als lijstduwer hoopt Van der Weijden politiek dichter naar de mensen te brengen. "Politiek lijkt ver van mensen te staan, misschien kan ik een voorbeeld zijn van dat dat niet zo is. Politiek speelt een hele grote rol in ons leven. Je ziet nu ook met het virus wat er allemaal op het spel staat, en welke keuzes er gemaakt worden."

Komt er ooit een moment waarop hij wel echt politiek actief wil worden als bijvoorbeeld Kamerlid? "Ik sluit het zeker niet uit, niet wetende of dat over een paar jaar wel past in mijn leven."

Verslaggever Marcel Dekker zocht ook andere lantaarndragers op. Luister de reportages met Bram van Ojik (50ste plek bij GroenLinks), Leonie Sazias (plek 40 bij 50PLUS) en Henk Stoorvogel (plek 50 bij Christen Unie).

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie