Politiek
WNL

Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken als lijsttrekker. "Ons grote boegbeeld, de man die deze partij groot heeft gemaakt, de drijvende kracht achter de visie, achter die ideeën, die heeft vandaag aangegeven dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt", zegt hij in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar


"En dat is natuurlijk bijzonder jammer, want nu hebben we een vacature voor een lijsttrekker." In een "uitvoerig en uitstekend" gesprek heeft Baudet maandag te kennen gegeven de eerste plek op te geven, zegt Van der Linden. 'Jongens: ik neem mijn verantwoordelijkheid, ik voel dit zo, dit moet ik doen', zou Baudet gezegd hebben volgens de vicevoorzitter. "Wij hebben gezegd: doe dit niet, jij bent de man die de klus moet klaren. Maar hij was er duidelijk over, en dan hebben we dat te respecteren."

‘Hij heeft Forum op de kaart gezet’

Van der Linden had het liever anders gezien, omdat hij van mening is dat Baudet een fantastische lijsttrekker is. "In alles is hij degene die Forum voor Democratie echt op de kaart heeft gezet", vindt Van der Linden, die benadrukt dat hij bewondert dat Baudet zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. "En hij geeft aan dat hij de partij blijft steunen, en ook een nieuwe lijsttrekker zal steunen. Dat vind ik van een zeldzame klasse."

Freek Jansen

Aanleiding van de beslissing van Baudet, die overigens wel als partijvoorzitter aanblijft, zijn antisemitische en homofobe uitlatingen die leden van de jongerenorganisatie van FVD hebben gedaan in appgroepen. Dat appverkeer werd gepubliceerd in Het Parool. In het voorjaar was dat ook al gebeurd. Gisteren besloot het bestuur van de JFVD zich tijdelijk terug te trekken. Partijprominenten als Theo Hiddema en Annabel Nanninga riepen op de jongerentak op te heffen en vielen Baudet aan. Baudet en het partijbestuur wilden niet verdergaan dan een intern onderzoek.

Freek Jansen, de voorzitter van de jongerenclub, trekt zich ook terug uit zijn positie als zevende op de kandidatenlijst. "Freek heeft vandaag aangegeven: dit draait te veel om mij, de partij heeft hier last van, ik stel mijn kanditatuur ter beschikking", zegt Van der Linden daarover. "En ook dat vonden we een te respecteren besluit."

Nieuwe feiten in publicatie Het Parool

Was dit nodig geweest als Baudet eerder zijn verantwoordelijkheid had genomen, maar dan een aantal dagen eerder? "Terugkijkend had dat misschien gekund", zegt de vicevoorzitter daarover. "Het heeft zich wat anders ontwikkeld de afgelopen dagen." Van der Linden geeft aan dat er in de publicatie van Het Parool "wel wat nieuwe feiten" zaten, zegt hij. "Er waren eerder door klokkenluiders zorgen geuit, maar een deel van hen koos ervoor om het nu via de media te spelen. JFVD heeft zelf gezegd onderzoek in te stellen."

De vacature die door het vertrek van Baudet is ontstaan, is nog niet ingevuld. "Dat is wel erg snel", zegt Van der Linden, die in ieder geval aangeeft zelf geen kandidaat te zijn.

De partijtop is momenteel voor crisisoverleg bijeen in Tiel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie