Politiek
WNL

Voormalig topambtenaar plaatst kanttekening bij mogelijk regeerakkoord: 'Akkoord met groot risico'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig topambtenaar plaatst kanttekening bij mogelijk regeerakkoord: 'Akkoord met groot risico'

Voormalig topambtenaar Mark Frequin ziet wel een regeerakkoord ontstaan tussen de huidige vier formerende partijen, maar plaatst ook direct een kanttekening. "Het zal niet een heel lang en uitgebreid akkoord zijn." Volgens Frequin is het daarom een akkoord met "groot risico". Dat zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

De formerende partijen hebben een plan gemaakt om met een regeerakkoord op hoofdlijnen te komen voor een extraparlementair kabinet. De bedoeling is dat alles en iedereen zich aan de afspraken op hoofdlijnen zal houden.

Frequin vertelt dat daar ook een positieve kant aan zit. De voormalig topambtenaar stelt dat als er een beknopt regeerprogramma uitrolt en er veel onderling vertrouwen is, discussies over belangrijke onderwerpen juist worden uitgesteld naar een later moment. "Tussen het kabinet, een bepaalde minister en de Tweede en Eerste Kamer. Dan moet je over dat onderwerp alsnog het gesprek voeren waar je elkaar kan vinden. Dan krijg je uiteindelijk wisselende meerderheden."

Het is wel mogelijk dat de partijen bij bepaalde onderwerpen met andere meerderheden gaan werken. "Dat kan een voordeel zijn, omdat je dan partners zoekt in de rest van de Tweede en Eerste Kamer. Al kan dat ook weer tot spanningen leiden, omdat je veel buiten de coalitie gaat werken", stelt Frequin.

Mark Frequin (voormalig tobambtenaar) plaatst kanttekening bij mogelijk regeerakkoord: 'Groot risico' (5 april 2024) - Sven op 1

Georganiseerd wantrouwen

Frequin noemt een regeerakkoord 'georganiseerd wantrouwen'. "Je vertrouwt elkaar niet op een aantal punten. Deels omdat je zelf iets wil en niet later te horen wil krijgen dat je coalitiegenoten niet meedoen", legt hij uit. "Ook wil je dat een aantal dingen niet in het regeerakkoord komen. Je legt vast waar je zekerheid over wil hebben, zodat het niet goed of fout gaat."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie