Politiek

Kamerleden boos om oproep tot verbod Mohammedcartoons: 'ongepast en respectloos'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerleden boos om oproep tot verbod Mohammedcartoons: 'ongepast en respectloos'

De oproep van imam Yassin Elforkani om Mohammedcartoons te verbieden valt slecht in de Tweede Kamer. Elforkani was te gast in Dit is de Dag: "We moeten oog hebben voor wat gebeurt in de samenleving, we moeten met elkaar kijken tot hoever we elkaar mogen beledigen", aldus de imam. Jeroen van Wijngaarden, Tweede Kamerlid van de VVD vindt het een slecht plan.

Volgens Elforkani staan Mohammedcartoons in een breder perspectief: "Het probleem is dat het beledigen van de profeet in een context gebeurt, heel veel groepen moslims worden ook beledigd en krijgen bijvoorbeeld ook geen gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Ik denk dat het goed is om daar aandacht aan te besteden".

Ongepast en respectloos

Van Wijngaarden vindt het plan 'ongepast en respectloos'. "Europa is in rouw, er vinden onthoofdingen plaats en de slachtoffers zijn nog niet eens begraven en dan kom je meteen met een pleidooi om de wet aan te passen. Het kan worden uitgelegd als het legitimeren van dit geweld".

Elforkani vindt het voorstel vooral een democratische reactie: "In een democratie gaan we met elkaar het scherpe debat voeren, dat moet nu ook". Volgens Van Wijngaarden is een vrijheid van meningsuiting ook onderdeel van Nederland" "Een onderdeel van de democratie is natuurlijk de vrijheid van meningsuiting, als je zegt: die gaan we hier inperken dan torn je aan wat Nederland is. We moeten met elkaar pal staan voor die vrijheid van meningsuiting".

Ontijdig

Ook Pieter Omtzigt, CDA-Kamerlid, is kritisch op Elforkani: "Het is een ontijdige discussie, vlak na de onthoofding van een aantal mensen. We praten nu over iets wat die mensen die de aanslagen pleegden willen, namelijk het verbieden van cartoons. We moeten stelling nemen tegen dit soort terreur." Ook wil Omtzigt op dit moment vooral aan de slachtoffers en aan de democratie denken zo zegt hij. "Laten we onze eigen vrijheden verdedigen, want die staan vol onder vuur met dit soort aanvallen".

Ster advertentie
Ster advertentie