Politiek
KRO-NCRV

Dijkhoff: Aftreden kabinet vanwege toeslagenaffaire is verkeerde reactie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkhoff: Aftreden kabinet vanwege toeslagenaffaire is verkeerde reactie

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kan zich goed voorstellen dat het kabinet een motie van wantrouwen aan zijn broek krijgt als gevolg van het vernietigende rapport Ongekend Onrecht over de kinderopvangtoeslag. Steunen zal hij die geenszins. "Ik zal er niet om vragen" en "het is een verkeerde reactie op wat er is gebeurd."

Aftreden, zo vlak voor de verkiezingen, vindt hij van "hoog symbolische waarde". Hij wijst erop dat staatssecretaris Menno Snel vorig jaar al politieke verantwoordelijkheid nam. Het kabinet moet zich wat hem betreft richten op het herstel voor ouders en de coronacrisis, zegt Dijkhoff in 1 op 1.

De liberaal noemt de toeslagenaffaire het "grote voorbeeld van een grote maar niet een sterke overheid. Waar vanuit kramp en wantrouwen een grote bureaucratie is opgetuigd met vinkjes en regeldrift." Er is volgens hem niet gekeken naar wat de bedoeling was en welke mensen je voor je hebt. "Juist als je als liberaal snapt dat je vanuit de staat niet een soort maakbaarheid hebt."

"Als je weet dat de werkelijkheid wat rommeliger is en mensen hun eigen leven moeten kunnen leiden, dan moet je juist meer van die mensen uitgaan. Snappen dat soms iemand een fout maakt uit kwade opzet, en soms omdat iemand thuis ook nog allerlei andere dingen aan het hoofd heeft." Naar dat onderscheid moet volgens Dijkhoff beter worden gekeken.

Meer oog voor de menselijke maat sluit aan bij de koerswijziging die hij binnen zijn partij heeft aangejaagd. Het verkiezingsprogramma noemde hij eerder warm rechts. Economisch zijn de liberalen volgens Dijkhoff inderdaad meer naar het midden opgeschoven. "De markt moet vrij zijn maar heeft ook een marktmeester. Die moet zijn rol op sommige terreinen wat steviger oppakken. Juist om die vrije markt te beschermen en behouden." Hij benadrukt dat die verschuiving naar het midden of links volgens hem niet geldt voor de terreinen veiligheid en migratie.

‘Ik hoop dat avondklok niet nodig is’

De afgelopen dagen was het op verschillende plekken onrustig. Zo ook in het Brabantse Veen met brandende sloopauto’s en zwaar vuurwerk. Eerder lag het instellen van een avondklok bij het kabinet op tafel. Dijkhoff voelt daar vooralsnog niets voor, maar sluit het niet uit. "Het is in Veen wel elk jaar bal. Een soort traditie tegen de politie." Tegelijkertijd erkent de liberaal dat het de afgelopen nachten erger was dan eerdere jaren. "Je moet laten zien wie er op straat de baas is. Ik vrees dat zij denken dat zij dat zijn, dus dan moet je er wat harder op klappen."

De noodverordening die de burgemeester dit weekend instelde, zorgde er afgelopen nacht voor dat de rust terugkeerde. Dijkhoff denkt dan ook dat de burgemeesters daarmee voldoende in handen hebben. Ook voor oud en nieuw. Maar, voegt hij daaraantoe: "Je hebt in een crisis niet de luxe om op voorhand iets uit te sluiten."

Regie nodig bij bestrijden coronacrisis

Dijkhoff beschrijft desgevraagd wat er tot nu toe wel en niet goed is gegaan in de bestrijding van de coronacrisis. "In crisistijd moet je zoveel mogelijk aansluiten bij partners en structuren die er zijn. Maar soms moet je ze ook aan de kant schuiven." Daarmee doelt hij op de moeizame inkoop van testmaterialen in het voorjaar. Positiever kijkt hij terug op de totstandkoming van de economische steunpakketten.

Op de vraag of hij voorstander is van een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis zegt hij enigszins spottend: "Dat is aan een Kamer waar ik niet meer inzit. Vraag is dan eerst doe je het om te leren voor een volgende crisis of zitten er toch te veel partijen die zoeken naar een strafexpeditie. Die laatste daar ben ik niet van."

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart keert hij voorlopig niet meer terug in de politiek. Hij wil meer aandacht aan zijn gezin besteden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie