Politiek
AVROTROS

Oud-partijvoorzitter VVD pleitte al in 2002 voor jip-en-janneke-taal bij de overheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-partijvoorzitter VVD pleitte al in 2002 voor jip-en-janneke-taal bij de overheid

Het kabinet trekt 3 miljoen euro uit voor een team van taalexperts die ambtenaren moeten gaan helpen begrijpelijker te schrijven. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken wil er zo voor zorgen dat meer mensen de communicatie van de overheid snappen. Oud-partijvoorzitter van de VVD, Bas Eenhoorn pleitte in 2002 al voor makkelijker taal, zegt hij in Radio EenVandaag.

In 2002 maakte de toenmalige partijvoorzitter van de VVD, Bas Eenhoorn zich ook al druk over communicatie door politici. Hij verzocht lijsttrekker Hans Dijkstal meer in jip-en-janneketaal uit te leggen waar de VVD voor stond, maar dat liep niet helemaal volgens plan.

'Weg van de Haagse woorden'

"De campagne was spannend, politici gebruikten onbegrijpelijke woorden en redeneringen voor mensen die niet tenminste academisch gestudeerd hadden. Wij hadden afgesproken om campagne te gaan voeren met eenvoudig woordgebruik, weg van verhullende, typisch Haagse woorden. Dat lukte niet, dus heb ik gezegd: 'laten we een voorbeeld nemen aan Annie M.G. Schmidt met Jip en Janneke.'"

Volgens Eenhoorn werd dat helemaal verkeerd opgepakt. "Sommige mensen dachten dat ik een soort straattaal of kleutertaal bedoelde. Maar wie Jip en Janneke leest, weet dat dat staat voor heldere, duidelijke, begrijpelijke taal."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie