Politiek

CDA: Ook bij uitstel geen Britse EU-commissaris
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: Ook bij uitstel geen Britse EU-commissaris

De bal ligt weer in Brussel, nadat het Britse parlement het vloerkleed onder Boris Johnson vandaan trok en zijn Brexit-tijdpad afkeurde. “Uitstel zal moeten, maar zo kort mogelijk”, stelt Esther de Lange, CDA-Europarlementariër in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Ook wil ze dat de Europese commissie zonder een Britse Eurocommissaris op 1 december van start gaat.Uitstel tot 31 januari, waar EU-president Donald Tusk en verschillende Europese regeringsleiders nu op zinspelen, vindt De Lange beslist ‘te lang’. Tevens vraagt de vice-fractievoorzitter van de EVP en delegatieleider van de Christen-Democraten in het Europees Parlement zich af of de Fransen – Macron is een fervent Brexit-tegenstander-, daar überhaupt mee akkoord gaan.

Wel wijst ze er op dat een ‘no-deal niet in ons belang is. " Ik denk aan een kort uitstel. Of een flextension, wij zijn klaar zodra de Britten er ook klaar voor zijn."

Op 1 december gaat de nieuwe Europese Commissie van start. De Lange wil dat de Britten daar geen onderdeel meer uit van maken. “Wat ons betreft geen EU-commissaris voor de Britten. Dan krijg je er een die er bij zit en niet mee doet, of eentje die de boel gaat traineren.”

Nieuwe verkiezingen?

Ondertussen stuurt Boris Johnson aan op nieuwe verkiezingen vòòr Kerstmis. Ook oppositie-leider en Labour-voorman Jeremy Corbyn staat daar inmiddels, volgens Britse media, open voor. Een vierde keer tegen nieuwe verkiezingen stemmen, zou zijn Labour-partij niet trekken, aldus ingewijden. “Het is voor het eerst dat Corbyn iets van een standpunt in neemt”, zegt Westminster-watcher en parlementair jo urnalist Kees Boonman in 1 op 1. Om er droogjes aan toe te voegen. "Dit is echt nieuws. De rode vlag kan dus daar in de top. "

Ster advertentie
Ster advertentie