Politiek
AVROTROS

Krijgt het volk straks écht iets te zeggen?

foto: Ronald van Raak | ANP, Bart Maatfoto: Ronald van Raak | ANP, Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Krijgt het volk straks écht iets te zeggen?

Met een krappe meerderheid stemde de Eerste Kamer deze week vóór invoering van een correctief bindend referendum. En dat is dan de eerste ronde, na de verkiezingen mogen beide Kamers nóg een keer hun zegje doen en moet minstens twee derde vóór zijn. Dat heeft iets met de Grondwet te maken. Maar als het lukt, mogen we straks reeds aangenomen wetten wegstemmen, voordat deze bekrachtigd zijn.De man achter de voorgestelde grondwetswijziging is SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij vertelt erover in dr Kelder en Co. "Het is niet míjn wet. Als ik 'm had gemaakt had er geen drempel in gezeten. De Tweede Kamer heeft op initiatief van de ChristenUnie wel een flinke opkomstdrempel ingezet, dat betekent dat veel mensen moeten gaan stemmen.

"We zijn nu al 25 jaar lang met dat referendum bezig. Alle partijgekleurde voorstellen hebben het niet gehaald. Ik heb geprobeerd een wet te maken die wél brede steun kan krijgen. De eerste horde is nu genomen."

Ronald van Raak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie