Politiek
AVROTROSBNNVARAEOKRO-NCRVMAX

Caroline van der Plas haalt uit naar Wilders om gedrag op X: 'Nederland is gekibbel zat'

  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Plas haalt uit naar Wilders om gedrag op X: 'Nederland is gekibbel zat'

BBB-leider Caroline van der Plas ergert zich af en toe groen en geel aan haar potentiële coalitiepartners PVV, VVD en NSC. Een repost van Wilders op X waarin Omtzigt een 'katholieke gluiperd' werd genoemd, was voor haar het dieptepunt. "Ik vind dat gewoon niet kunnen. Echt, kap daar gewoon mee", zegt ze in gesprek met EO-presentatrice Margje Fikse in Het Jaar van… op NPO Radio 1.

Margje Fikse in gesprek met Caroline van der Plas - Het Jaar van...

"Ik vind het zó kinderachtig allemaal. We zijn verdorie volwassen mensen, kom op. We nemen een hele belangrijke taak op ons en dan gaan we dit doen. Ik snap dat echt niet. Stop die energie gewoon in positieve dingen", vertelt de BBB-leider. "Ik zucht daar gewoon diep van. Er zitten mensen in de knel, er zijn geen woningen, en wij staan gewoon onze tijd te verdoen met prietpraat. Nederland is het helemaal zat. Dat gekibbel, dat geëtter onder elkaar", denkt ze.

Van der Plas snapt de neiging van Wilders wel om af en toe frustratie van zich af te schrijven op X, want zelf deed ze het in het verleden ook wel eens. "Ik snap het, maar stap er overheen. Grow some balls. Zet jezelf even aan de kant en doe wat je beloofd hebt: zet de Nederlanders op één."

Sinds de tweet over de katholieke gluiperd is Wilders overigens een stuk rustiger geworden tegen zijn potentiële coalitiepartners op X. Over andere onderwerpen weet hij zijn toetsenbord nog wel te vinden.

Verbinder

Van der Plas ziet zichzelf als een 'verbinder' tussen de drie kemphanen Wilders, Omtzigt en Yesilgöz. Ze wil 'het nonnetje zijn van de katholieke school waarop ze heeft gezeten'. "Daarmee bedoel ik dat ik het klasje bij elkaar wil houden. Dat ik zeg: nu stoppen met al dat gebakkelei, nu gaan we samenwerken. Jongens, rustig, niet zo kibbelen, terug naar de basis. Ik denk dat ik daar een goede rol in heb."

En het werkt ook, merkt ze: "Plasterk heeft de tussenfase, waarin met alle vier de partijen gesproken wordt over rechtstatelijke zaken, in het verslag gezet. Dat heb ik ingebracht in de gesprekken en de overige drie zijn er ook mee akkoord gegaan."

Van der Plas hoopt heel erg dat de vier partijen eruit komen. "Het allerergste wat kan gebeuren is dat er nieuwe verkiezingen komen. Dat we tegen de kiezer zeggen: jullie hebben je huiswerk niet gedaan, jullie hebben op de verkeerde partij gestemd."

Overigens doet ze niet tegen élke prijs mee: "Als Geert zegt: het sluiten van alle islamitische scholen moet in het regeerakkoord, dan doe ik daar niet aan mee." Ook onvrijwillige onteigening van grond van boeren op basis van stikstofregels is een breekpunt voor BBB.

25-12 Caroline van der Plas in gesprek met Margje Fikse (EO)

26-12 Renske Leijten in gesprek met Pieter van der Wielen (MAX)

27-12 Hannah Prins in gesprek met Stephan Komduur (BNNVARA)

28-12 Ahmed Aboutaleb in gesprek met Ghislaine Plag (KRO-NCRV)

29-12 Lotte Jensen in gesprek met Suzanne Bosman (AVROTROS)

Je hoort deze gesprekken van 21.30 en 23.00 uur op NPO Radio 1 en kan ze hier terugluisteren.

Alle gesprekken van Het Jaar van...

Ster advertentie
Ster advertentie