Naar homepage
Politiek

CDA-chroniqueur: 'Partijvoorzitter wilde Hoekstra als lijsttrekker aanwijzen'
KRO-NCRV

foto: Reeskampfoto: Reeskamp
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-chroniqueur: 'Partijvoorzitter wilde Hoekstra als lijsttrekker aanwijzen'

Vandaag verschijnt het boek 'Tand des tijds, het CDA in de nieuwe eeuw', van Pieter Gerrit Kroeger. Kroeger, die in de jaren tachtig als fractiemedewerker betrokken raakte bij het CDA, geldt inmiddels als chroniqueur van de partij. Het boek kan als vervolg worden gezien op zijn eerdere CDA-pil 'De rogge staat er dun bij'. PG Kroeger vertelt erover, bij 1 op 1.

Over hoe het vertrek van oud CDA-voorman Sybrand Buma allesbehalve vrijwillig verliep; de partijvoorzitter begeleidde hem actief naar de uitgang, terwijl Buma nog droomde van het torentje. En hoe de afgelopen tien jaar het CDA zich, op basis van een zogeheten Donner-doctrine, op de verkeerde kiezers richtte.

Het partijbestuur was voornemens om Wopke Hoekstra aan te wijzen als gedoodverfde lijsttrekker tijdens het partijcongres van afgelopen juni. Dat laatste gebeurde niet, omdat corona roet in het eten gooide en Hoekstra zich niet liet aanwijzen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie