Politiek
WNL

Europees BBB-fractievoorzitter Sander Smit: Green Deal eruit of Von der Leyen eruit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees BBB-fractievoorzitter Sander Smit: Green Deal eruit of Von der Leyen eruit

Ursula von der Leyen mag niet door als voorzitter van de Europese Commissie als de Green Deal niet van tafel verdwijnt. Dat stelt de Europese fractie van BBB. Fractievoorzitter Sander Smit stemt tegen een tweede termijn Von der Leyen zolang de erfenis van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans niet door de papierversnipperaar gaat.

"We gaan voor een fundamentele koerswijziging. We willen af van de doorgeschoten Green Deal. We willen naar een Real Deal, een industriedeal en een Europese boerendeal", zegt Smit in Sven op 1.

Sander Smit (EU-lijsttrekker BBB): 'Geen tweede termijn voor Ursula von der Leyen als Green Deal niet verdwijnt' (31 mei 2024) - Sven op 1

Wat de BBB'er betreft heeft Von der Leyen "onvoldoende verschuivingen laten zien in geluid". Hij beargumenteert: "Er zijn wel enkele cosmetische correcties geweest, maar de brand op het Europese platteland neemt alleen maar toe."

'BBB zal toetreden tot EVP'

De BBB wil in Brussel toetreden tot de Europese Volkspartij (EVP), waar Von der Leyen lid van is. Graaft de jonge partij niet zijn eigen graf door zo stellig tegen een tweede termijn van de commissievoorzitter te zijn? Nee, zegt Smit. Sterker nog, de toetreding van de BBB tot de EVP is in kannen en kruiken, stelt hij. "Ik ga geen namen noemen, maar de EVP-fractietop wil naar Nederland komen om de formaliteiten te regelen voor de verkiezingsdatum."

De BBB is voor een zogenoemde opt-out om onder bepaalde Europese natuurregels uit te kunnen komen. "Als er geen rekening gehouden wordt met specifieke Nederlandse omstandigheden. Geografische omstandigheden. Er moet veel meer maatwerk komen in het Europees beleid. We moeten af van 'one size fits all'. Het centralisme vanuit Brussel is een groot gevaar."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie