Politiek
WNL

Otten vond 'boreale speech' van Baudet ‘dieptepunt van het jaar’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Otten vond 'boreale speech' van Baudet ‘dieptepunt van het jaar’

Voormalig Forum voor Democratie-lid en medeoprichter van de partij Henk Otten noemt de boreale speech van partijleider Thierry Baudet na de Provinciale Statenverkiezingen "het dieptepunt van het afgelopen jaar". "Die speech kwam echt uit het niets", vertelt de politicus in de NPO Radio 1-special Van Oud Naar Nieuw van Omroep WNL.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik had direct door dat het grote gevolgen zou hebben. Ik had Thierry gezegd om verbindend te zijn en dan krijg je dit... Jarenlang keihard gewerkt en dan wordt alles op het spel gezet met die speech."

Geheime agenda

Op 28 juli van dit jaar werd Otten uit de partij gezet, na een opeenstapeling van conflicten. Zo zou hij gesjoemeld hebben met partijgeld en de club op dictatoriale wijze leiden. Volgens Otten waren er echter "krachten" actief die de partij verder naar rechts wilden laten schuiven. "Cultuur ideologische mensen, mensen die bij Forum aan de touwtjes trekken. Dat zijn andere mensen dan die daarvoor actief waren. Er was duidelijk een agenda om mij te lozen."

Kikkerincident

Tijdens het kikkerincident, dat eerder al breed werd uitgemeten in de media, werd de loyaliteit van de politicus getest. De kikker, Pepe the Frog, het symbool van de Amerikaanse alt-rightbeweging, werd keer op keer, tot zijn grote ergernis, op het bureau van Otten gezet.

Na herhaaldelijk frustraties mikte Otten 'm op de prullenbak, maar hij miste net. De kikker viel op de vloer kapot in honderd kleine stukjes. "Dat was een test. Die kikker stond symbool voor de strijd over de partijkoers. Het was een manier van Baudet om te testen hoe ik over alt-right dacht."

Het kikkerincident is slechts één van de momenten waarop de breuk tussen de partijleden steeds beter zichtbaar werd, vertelt Otten. "Baudet wilde op een gegeven moment ook niet meer in de partijauto zitten. Hoe dit allemaal is ontstaan? Ik denk toch vooral doordat hij niet tot verbinding in staat is. Hij zei in een eerder interview dat 'ie een vriend is verloren, maar volgens mij heeft hij vooral een vriend voor de bus gegooid."

Ster advertentie
Ster advertentie